Variola maimuței: 780 de cazuri confirmate în țări non-endemice, potrivit OMS

  • 05 Iunie 2022 16:52
Variola maimuței: 780 de cazuri confirmate în țări non-endemice, potrivit OMS

Un total de 780 de cazuri de variola maimuței confirmate în laboratoare medicale au fost semnalate în 27 de țări non-endemice, a anunțat duminică Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a repetat cu această ocazie că riscul sanitar la nivel mondial este moderat, informează AFP, citat de Agerpres.

Acest număr este fără îndoială subestimat din cauza informațiilor epidemiologice limitate și "este foarte probabil ca alte țări să identifice astfel de cazuri și să existe o nouă propagare a virusului", au adăugat reprezentanții OMS.

Puține spitalizări au fost raportate, în afara pacienților deja izolați.

Țările non-endemice în care au fost semnalate cele mai multe cazuri sunt Marea Britanie (207), Spania (156), Portugalia (138), Canada (58) și Germania (57). În afara Europei și a Americii de Nord, cazuri de variola maimuței au fost raportate - câte unul de fiecare dată - în Agentina, Australia, Maroc și Emiratele Arabe Unite.

"Deși riscul actual pentru sănătatea umană și pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili în țări non-endemice în calitate de agent patogen uman bine răspândit", au declarat specialiștii de la OMS într-un raport care a actualizat situația sanitară creată la nivel global de această boală.

"OMS evaluează riscul la nivel mondial ca fiind moderat, ținând cont că este pentru prima dată când cazuri numeroase și focare de cazuri de variola maimuței sunt raportate simultan în țări non-endemice și endemice", au adăugat experții de la OMS.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în țările non-endemice, spre deosebire de cele endemice: Camerun, Republica Centrafricană, Congo-Brazzaville, Republica Democrată Congo, Liberia, Nigeria, Sierra Leone, Gabon, Coasta de Fildeș și Ghana, unde boala a fost depistată inițial doar la animale. În primele șapte dintre aceste țări africane, 66 de decese au fost raportate în decursul primelor cinci luni ale anului 2022. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău