Varianta rămânerii Regatului Unit în uniunea vamală, respinsă de Parlament

  • 01 Aprilie 2019 14:30
Varianta rămânerii Regatului Unit în uniunea vamală, respinsă de Parlament

Regatul Unit ar putea ieși din Uniunea Europeană până la 22 mai, dacă Parlamentul de la Londra va susține rămânerea în uniunea vamală, în cadrul voturilor orientative care au loc astăzi, spun oficialități de la Bruxelles apropiate de negocierile privind Brexitul.

Cu aprobarea guvernului britanic, intenția de a negocia un acord care să permită păstrarea uniunii vamale va fi trecută în declarația politică și aprobată de liderii europeni la summitul din 10 aprilie.

Bruxelles-ul se va aștepta apoi ca legislația necesară procesului de retragere să fie adoptată de deputații britanici până la finalul lunii mai pentru a se evita organizarea de alegeri europarlamentare.

Voturile din Camera Comunelor au loc în acestă seară. Varianta rămânerii în uniunea vamală, o idee înaintată de fostul ministru de finanțe conservator, Kenneth Clarke, a fost respinsă de parlament la o diferență de doar opt voturi, în condițiile în care deputații scoțieni și cei liberal-democrați s-au abținut de la vot.

Coordonatorul Brexit din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, crede însă că aceasta este o variantă care ar putea prinde contur, în cele din urmă.

El a anunțat că dacă acest lucru se va întâmpla, Uniunea Europeană este pregătită să modifice declarația politică pentru a include uniunea vamală.

Dar, cabinetul de la Londra este divizat când vine vorba de această soluție, mulți miniștri considerând că ar fi o trădare a celor care au votat pentru Brexit.

"Cred că un lucru este clar", a spus ministrul mediului Michael Gove, și anume că "trebuie să ieșim din Uniunea Europeană într-un mod ordonat. Parlamentul a respins ieșirea fără un acord și pe bună dreptate, pentru că ar fi o variantă proastă pentru economia noastră. Dar, rămânerea în uniunea vamală ar însemna că promisiunile făcute în campania electorală vor fi compromise", a adăugat Michael Gove.

Pentru Regatul Unit, posibila rămânere în uniunea vamală ar însemna că nu vor fi plătite taxe de import - export și nu se va impune o graniță dură în Irlanda, dar Londra nu va avea niciun cuvânt de spus în stabilirea regulilor și nici nu va putea încheia alte acorduri comerciale pe cont propriu.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău