Varianta Omicron, raportată în 57 de țări: Se preconizează o creștere a numărului spitalizărilor (OMS)

  • 08 Decembrie 2021 13:52
Varianta Omicron, raportată în 57 de țări: Se preconizează o creștere a numărului spitalizărilor (OMS)

Varianta Omicron a fost raportată în 57 de țări, cazurile de COVID-19 fiind în creștere în sudul Africii, inclusiv în Zimbabwe, iar numărul pacienților care necesită spitalizare este probabil să se mărească odată cu răspândirea acestei variante, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), informează Reuters, citat de AGERPRES.

În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS a indicat că este nevoie de mai multe date pentru evaluarea gravității bolii cauzate de varianta Omicron și pentru a se afla dacă mutațiile sale pot reduce protecția oferită de imunitatea derivată din vaccin.

''Chiar dacă severitatea este egală sau poate chiar mai redusă comparativ cu varianta Delta, este de așteptat ca numărul spitalizărilor să crească dacă oamenii se infectează și să existe un decalaj de timp între o creștere a incidenței cazurilor și o creștere a incidenței deceselor'', potrivit OMS.

Pe 26 noiembrie, OMS a declarat varianta Omicron, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii, drept ''variantă îngrijorătoare''. Este a cincea tulpină de SARS-CoV-2 care ajunge să fie descrisă astfel.

Numărul cazurilor de COVID-19 raportate în Africa de Sud s-a dublat în săptămâna premergătoare datei de 5 decembrie la peste 62.000 și au fost observate creșteri ''foarte mari'' ale incidenței în Eswatini, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Lesotho, a notat OMS.

Răspândirea Omicron, împreună cu îmbunătățirea testării și ratele reduse de vaccinare este posibil să fi jucat un rol în acest sens, a adăugat OMS.

Referitor la riscul de reinfectare, OMS a indicat: ''Analizele preliminare sugerează că mutațiile prezente la varianta Omicron pot reduce activitatea de neutralizare a anticorpilor, rezultând reducerea protecției oferită de imunitatea naturală''.

''Este nevoie de mai multe date pentru a evalua dacă mutațiile prezente la varianta Omicron pot conduce la reducerea protecției oferite de imunitatea derivată din vaccin și de date referitoare la eficacitatea vaccinului, inclusiv la utilizarea unor doze suplimentare de vaccin'', a precizat OMS.

Varianta Omicron se poate sustrage parțial protecției oferite de cele două doze de vaccin anti-COVID-19 produs de Pfizer Inc și BioNTech, a declarat marți directorul de cercetare al unui laborator sud-african din cadrul Institutului de cercetare asupra sănătății din Africa, raportând rezultatele unui studiu restrâns, notează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău