Varianta Omicron câștigă teren și reprezintă aproape 72 % din cazurile de COVID-19 la nivel global (raport OMS)

  • 19 Ianuarie 17:18
Varianta Omicron câștigă teren și reprezintă aproape 72 % din cazurile de COVID-19 la nivel global (raport OMS)

Varianta Omicron a coronavirusului, descoperită în noiembrie anul trecut, este deja prezentă în 71,9 % din cazurile analizate în ultimele 30 de zile de rețeaua de laboratoare GISAID, potrivit raportului epidemiologic săptămânal publicat miercuri de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează EFE, potrivit Agerpres.

Dintre cele 405.000 de teste prelevate s-a detectat varianta Omicron în 291.000 dintre cazuri, în timp ce Delta, care a dominat o bună parte a pandemiei în 2021, a fost prezentă doar în 28 % din analizele efectuate în ultimele 30 de zile (113.000), se arată în raportul OMS.

Alte variante pe care OMS le-a desemnat ca "îngrijorătoare", precum Gamma și Alfa, reprezintă mai puțin de 0,1 % din testele analizate.

Varianta Omicron provoacă cifre record de contagieri la nivel global, care nu sunt totuși însoțite de o creștere a numărului de decese, astfel încât noua variantă a fost asociată unei forme mai puțin grave a bolii COVID-19.

OMS a menținut însă avertismentele și recomandările pentru a evita contractarea acestei boli care a dus la o creștere exponențială a contagierilor în majoritatea regiunilor și la o mai mare presiune asupra rețelelor sanitare, deși în acest caz mai mult asupra centrelor de asistență medicală, decât asupra spitalelor.

La nivel global s-au înregistrat în săptămâna dintre 10 și 16 ianuarie, 18,7 milioane de cazuri de COVID-19, reprezentând o creștere cu 20 % față de cele șapte zile anterioare dar și o frânare a curbei ascendente, comparativ cu săptămâna precedentă, când creșterea a fost de 55 %.

Potrivit OMS, numărul deceselor în perioada analizată a depășit 45.000, o creștere cu 4 % față de săptămâna anterioară, deși curba se menține relativ stabilă din luna octombrie.

Cea mai mare creștere a contagierilor s-a remarcat în Asia de Sud-Est, unde cazurile au crescut cu 145 % (1,7 milioane), dar care reprezintă totuși o dezaccelerare a ritmului infectărilor, după ce în săptămâna precedentă contagierile crescuseră cu aproape 418 %.

Practic în toate regiunile s-a remarcat o descreștere a numărului contagierilor, deși OMS avertizează că încă nu au fost depășite vârfurile infectărilor cu noua variantă a coronavirusului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
7
Tue
0
Wed
-4
Arhivă Radio Chișinău