Varianta Mu a COVID-19, ''potențial îngrijorătoare'', conform Agenției Europene pentru Medicamente

  • 09 Septembrie 17:50
Varianta Mu a COVID-19, ''potențial îngrijorătoare'', conform Agenției Europene pentru Medicamente

Varianta Mu a coronavirusului, identificată pentru prima dată în Columbia în luna ianuarie, este ''potențial îngrijorătoare'', însă nu există deocamdată date care să sugereze că ar putea depăși varianta Delta ca tulpină dominantă, a anunțat joi autoritatea cu rol de reglementare pe piața medicamentelor din Europa, citată de AFP.

Varianta - B.1.621, conform numelui său științific - a fost clasificată drept ''variantă de monitorizat'' de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la începutul lunii septembrie, scrie Agerpres.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) se concentrează în principal pe varianta Delta, dar ''monitorizează și alte variante care s-ar putea răspândi, cum ar fi Lambda (identificată în Peru) și, cel mai recent, Mu'', a declarat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul agenției.

Varianta ''Mu ar putea fi mai îngrijorătoare, deoarece ar putea prezenta un risc potențial de evadare imunitară (rezistență la vaccinuri)'', a precizat Cavaleri în cadrul unei conferințe de presă.

EMA va purta discuții cu dezvoltatorii de vaccinuri cu privire la eficacitatea serurilor împotriva variantei Mu.

"Însă, nu avem date care să arate că varianta Mu se răspândește într-atât de mult sau că există riscul să depășească varianta Delta ca tulpină dominantă", a subliniat el.

Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19, suferă mutații în timp. Majoritatea mutațiilor au un efect redus sau inexistent asupra proprietăților virusului.

Cu toate acestea, anumite mutații pot afecta proprietățile virusului și pot influența, spre exemplu, ușurința cu care acesta se răspândește, severitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, a medicamentelor, a instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri sociale și de sănătate publică.

Apariția, la sfârșitul anului 2020, a variantelor care prezentau un risc crescut pentru sănătatea publică la nivel mondial a determinat OMS să claseze aceste mutații drept variante de monitorizat și variante îngrijorătoare, pentru a prioritiza activitățile de supraveghere și cercetare la nivel global.

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare, printre care se numără variantele Alpha, prezentă în 193 de țări, și Delta, prezentă în 170 de țări, în timp ce alte cinci variante sunt monitorizate (inclusiv Mu).

Varianta Mu a fost depistată pentru prima dată în ianuarie, în Columbia. De atunci, aceasta a fost raportată și în alte țări din America de Sud și în Europa.

''Deși prevalența mondială a variantei Mu printre cazurile secvențiate a scăzut și reprezintă sub 0,1%, prevalența sa în Columbia (39%) și Ecuador (13%) a crescut constant'', potrivit OMS. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,53
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
10
Wed
10
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău