Vârful valului Omicron ar putea fi atins în Italia la sfârșitul lunii ianuarie (virusolog italian)

  • 03 Ianuarie 2022 15:47
Vârful valului Omicron ar putea fi atins în Italia la sfârșitul lunii ianuarie (virusolog italian) Foto: BBC

Vârful noului val pandemic alimentat de varianta Omicron a coronavirusului va fi atins în Italia la sfârșitul lunii ianuarie, a declarat luni unul dintre cei mai reputați virusologi italieni, Massimo Galli, relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.

Italia a înregistrat vineri un bilanț zilnic record de 144.243 de noi cazuri de COVID-19. În ultimele zile s-au efectuat mai puține teste, dar s-au înregistrat proporțional mai multe contagieri pentru că în timpul sărbătorilor numai persoanele cu simptome sau contacții lor apropiați au mers să se testeze. Dar în zilele următoare va continua tendința de creștere a contaminărilor, alimentată de transmiterea rapidă a variantei Omicron, a explicat Galli la postul public de radio italian.

În acest timp, președintele fundației sanitare italiene GIMBE, Nino Cartabellotta, a subliniat că se impun măsuri de ''încetinire a circulației virusului'' pentru a evita saturarea spitalelor. Chiar dacă acum administrarea dozei ''booster'' de vaccin anti-COVID-19 contribuie la atenuarea presiunii asupra sistemului sanitar, situația se poate înrăutăți din cauza numărului mare de infectări.

Guvernul condus de Mario Draghi a decis începând de luni intrarea întregii țări în ''zona galbenă'', adică nivelul al doilea de restricții antiepidemice, ce prevede, printre altele, purtarea măștii și în spațiile deschise sau limitarea la patru a numărului persoanelor care pot sta la o masă în baruri sau restaurante.

În Elveția vecină, epidemiologul consilier sanitar al guvernului, Richard Neher, a avertizat că jumătate din populația acestei țări s-ar putea infecta din cauza transmiterii rapide a variantei Omicron.

Acesta a mai atenționat că numărul spitalizărilor începe să fie preocupant, deși datele preliminare sugerează că varianta Omicron ar fi mai puțin virulentă decât Delta. O avalanșă de cazuri într-un interval scurt de timp poate satura rapid sistemul sanitar, a insistat Richard Neher, subliniind că este nevoie de restricții asupra marilor evenimente și spațiilor închise pentru a frâna acest nou val.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău