Octavian Armașu: Vârful inflației va fi la sfârșitul trimestrului trei-începutul trimestrului patru

  • 13 Septembrie 2022 18:00
Octavian Armașu: Vârful inflației va fi la sfârșitul trimestrului trei-începutul trimestrului patru

Rata anuală a inflației a continuat să crească ajungând în luna august la 34,3%, cu 0,8 puncte procentuale mai mult decât în luna iulie, fiind ușor inferioară nivelului anticipat în cadrul ultimei prognoze. Dacă nu vor fi șocuri mari, vârful inflației va fi la sfârșitul trimestrului trei-începutul trimestrului patru. Ulterior inflația va merge pe trend descendent.

Într-o conferință de presă, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat că accelerarea prețurilor pe piața internă a fost determinată de creșterea cotațiilor internaționale și regionale la produsele alimentare și la resursele energetice, transmite IPN.

„Ajustarea tarifelor la gazul în rețea, energia termică și cea electrică, creșterea prețurilor la carburanți, dar și dinamica ascendentă a salariilor au majorat costurile pentru agenții economici, care și-au reflectat treptat în prețuri.

Războiul din Ucraina a creat presiuni suplimentare asupra prețurilor la produsele alimentare, combustibili și a unor componente ale inflației de baze”, a notat Octavian Armașu.


Republica Moldova nu este fruntaș la ritmul de creștere a inflației. Alte țări din regiune au un ritm mai mare de creștere. Totuși, nivelul de creștere din Moldova este mare. „Sunt țări care, chiar și dacă nu au resurse naturale, dar ele au surse alternative de energie, cum ar fi cea eoliană. Și acestea compensează într-o mare măsură. Noi suntem o țară mică, cu o economie mică. Și propagarea șocurilor externe are loc mai repede decât în economiile mari. Și nu în ultimul rând, până la aceste șocuri inflaționiste, am avut foarte multe prețuri reglementate joase, fiind menținute joase artificial. Pasul de ajustare este mare având în vedere șocurile externe”, explică guvernatorul.

 

„Balanța riscurilor abaterii prognozei inflației rămâne echilibrată, deși incertitudinile sunt pronunțate de pe urma situației tensionate în regiune și a probabilității escaladării ei. Incertitudinile ipotezelor externe au sporit, așteptările privind activitatea economică mondială continuă să se înrăutățească, iar riscurile creșterii costurilor de producere și transport rămân înalte. Politicile monetare în cele mai importante economii ale lumii, cel mai probabil, vor continua să se înăsprească. În zona euro, perspectivele inflației și ale activității economice degradează mai departe din cauza crizei energetice. Rămâne valabilă ipoteza că economia Federației Ruse va fi afectată pe termen mediu și lung de sancțiuni, în pofida ameliorării pe termen scurt datorită creșterii prețurilor resurselor energetice”, a mai spus guvernatorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău