Vânzarea a zeci de mii de jucării pentru copii, interzisă de APCSP în urma unor controale. Ce încălcări au fost depistate
-
20 Februarie 2020 14:40
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) a efectuat în ultima perioadă mai multe controale la unitățile comerciale care vând jucării pentru copii.
Ca urmare a acestora, inspectorii instituției au interzis comercializarea a 33 827 de jucării în sumă totală de 636 628 lei, transmite MOLDPRES.
Acțiunile APCSP au fost determinate de un șir de plângeri parvenite de la consumatori, inclusiv în spațiul on-line, care atestau neconformitatea unor jucării pentru copii, prezentând pericol pentru siguranța și sănătatea acestora. Printre jucăriile neconforme se numără trotinete, biciclete, jucării cu umplutură moale, păpuși, jocuri de masă, jucării din plastic etc.
Conform Agenției pentru Protecția Consumatorilor, cele mai frecvente încălcări depistate în urma verificărilor pieței țin de expunerea în comerț a produselor fără informația completă privind țara producătoare, producătorul, denumirea importatorului, precum și lipsa informației în limba de stat privind măsurile de precauție și modul de utilizare; expunerea în comerț a jucăriilor pentru copii fără o evaluare obligatorie a conformității, în lipsa declarației de conformitate, lipsa rapoartelor de încercări la indicii de inofensivitate ș.a.
În acest context, APCSP vine cu mai multe recomandări privind corectitudinea și siguranța procurării jucăriilor pentru copii. Astfel, instituția atenționează consumatorii să verifice eticheta produselor, cumpărând doar jucării care au marcajul CE (acesta indică faptul că jucăria respectă cerințele aplicabile stabilite în legislația comunitară de armonizare transpusă și în legislația națională); să nu procure mărfuri care nu sunt însoțite de instrucțiuni de utilizare; să procure jucării la producătorii cu reputație, verificați în sensul calității și siguranței etc.
Totodată, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței solicită populației să semnaleze orice problemă de siguranță legată de jucării, dar și de alte produse și servicii, apelând la Telefonul consumatorului 022 51 51 51 sau accesând pagina http://consumator.gov.md.