Vanilia a devenit mai scumpă decât argintul

  • 07 Mai 2018 17:23
Vanilia a devenit mai scumpă decât argintul

Prețul vaniliei a crescut puternic în ultimii doi ani, la aproximativ 600 de dolari kilogramul, și a ajuns mai mare decât cel al argintului, dând fiori producătorilor de înghețată, relatează BBC.

Un producător britanic de înghețată, Snugburys Ice Cream, din apropiere de Nantwich, Cheshire, produce circa 5 tone de înghețată într-o săptămână aglomerată, la o fermă de familie. Aproximativ o treime din cele 40 de arome pe care le folosește conțin vanilie, iar Snugburys Ice Cream a ajuns să plătească de 30 de ori mai mult pentru acest extract decât în anii anteriori.

”Prețul a crescut foarte mult, așa că anul trecut am decis să cumpărăm vanilia în avans cu un an. A trebuit să decidem dacă vom absorbi costurile, ceea ce am făcut până la urmă”, a declarat Cleo Sadler, care coordonează producția.

Cumpărarea în avans înseamnă că cele trei surori care administrează afacerea au stocuri suficiente pentru vara viitoare și pot menține neschimbate prețurile.

Dar cel puțin o altă afacere cu înghețată a renunțat să mai servească vanilie din cauza costurilor prea mari.

Julie Fisher, care a fondat producătorul de înghețată artizanală Ruby Violet în urmă cu șapte ani, a declarat pentru BBC că a scos vanilia din meniul rețelei sale de distribuție din Londra, pentru viitoarul previzibil, pentru că nu își poate perrmite costuri de mii de lire sterline.

Și alți producători au spus că reconsideră utilizarea acestui extract costisitor.

Snugburys distribuie înghețată în întreaga regiune de Nord-Vest a Angliei, dar deține și un magazin local, unde familiile din regiunea rurală cumpără în mod frecvent înghețată.

Sadler și surorile ei, Kitty și Hannah, se mândresc cu ingredientele de casă folosite, așa că nu vor să înlocuiască vanilia cu alternative sintetice.

”În ceea ce privește viitorul, va trebui să analizăm cifrele și să vedem cum ne vom descurca în anii următori”, a spus ea.

De ce crește prețul vaniliei?

Cea mai mare parte a vaniliei, respectiv 75%, este cultivată in insula Madagascar, situată pe coasta de sud-est a continentului african.

”Principalul motiv al prețului ridicat este că în martie anul trecut a avut loc un uragan care a distrus numeroase plantații”, a explicat Julian Gale, analist în domeniul mărfurilor la firma IEG Vu.

El a spus că în pofida speranțelor că prețurile ar trebui să scadă, acestea au rămas ridicate din cauza cererii mari.

Vanilia se cultivă greu, se obținute dintr-o floare de orhidee, așa că este al doilea cel mai scump condiment din lume după șofran.

Alți producători sunt Papua Noua Guinee, India și Unganda.

”Vanilia este exportată la nivel mondial, iar o mare parte merge în Statele Unite, unde industria înghețatei este foarte dezvoltată”, a spus Gale.

Dar nu este vorba doar despre înghețată, vanilia este folosită în producerea dulciurilor, a alcoolului, dar și la cosmetice și parfumuri.

Extractul natural de vanilie este un lichid dulce, parfumat, de culoare maro. Producătorii de alimente mai cumpără pudră de vanilie, iar mici punctulețe negre pot fi observate în înghețată. Prețul pudrei a crescut la rândul său de câteva ori.

Aroma sintetică de vanilie este extrasă din lemn și uneori chiar din petrol. Se anticipează că această aromă va fi utilizată pe scară largă de către producătorii care vor dori să evite creșterea prețurilor.

Sursa: Digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău