Vama va implementa un sistem de programare similar celui aplicat în mai multe state europene

  • 07 Iunie 2019 14:12
Vama va implementa un sistem de programare similar celui aplicat în mai multe state europene

Serviciul Vamal demarează proiectul de implementare a sistemului de programare a trecerii frontierei de către autocamioane, ce va face mai rapidă traversare a frontierei.

Memorandumul de Înțelegere privind implementarea acestui sistem a fost semnat joi, 6 iunie, de către directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, și directorul Programului USAID, Douglas Muir, informează MOLDPRES.

Principiul de funcționare a noului sistem de programare va fi similar celui aplicat în mai multe state europene. Mai exact, transportatorii de mărfuri își vor putea rezerva în prealabil timpul de traversare a frontierei, ceea ce va reduce substanțial aglomerările și va fluidiza traficul. Aplicația va putea fi accesată prin intermediul tuturor dispozitivelor electronice disponibile (calculator, tabletă, telefon mobil), se precizează într-un comunicat de la Serviciul Vamal.

Programul USAID se angajează să dezvolte și să finanțeze achiziționarea noului modul informatic, oferind, totodată, asistență și la implementarea acestuia. Totodată, Programul va sprijini organizarea unei vizite de studiu în Estonia, unde funcționează deja un asemenea sistem.

În același timp, Serviciului Vamal îi revine sarcina de a asigura infrastructura și echipamentele necesare pentru implementarea sistemului, în regim de testare, la postul vamal ”Sculeni”, care, actualmente, înregistrează una dintre cele mai mari valori de trafic. Instituția va examina posibilitățile de aplicare a programului și în alte posturi vamale cu flux sporit.

”Această susținere ne ajută să avansăm considerabil în implementarea conceptului de ”frontiere inteligente”, care reprezintă un deziderat pentru administrațiile vamale din întreaga lume. Și asta deoarece, o gestionare inteligentă a frontierelor înseamnă nu doar accelerarea fluxurilor de mărfuri și persoane, dar și o administrare eficientă a riscurilor inerente traficului transfrontalier”, a declarat Vitalie Vrabie.

În acest context, directorul Vămii a menționat noua versiune a aplicației TIR-EPD (declararea prealabilă a tranzitului sub acoperirea carnetului TIR), lansată cu susținerea Programului USAID la 18 martie curent. Aplicația online de procesare a trimiterilor poștale internaționale urmează a fi oferită prin intermediul aceluiași Program. Cu sprijinul USAID va fi lansat Portalul Informațional Comercial,  o platformă interactivă care va conține toate informațiile necesare unui agent economic implicat în comerțul extern.

Un alt domeniu sprijinit de Programul USAID vizează promovarea conceptului AEO (Agenți Economici Autorizați).

”Sistemul de programare a trecerii frontierei și-a demonstrat eficiența în mai multe state limitrofe ale UE – Estonia, Finlanda, Lituania. De aceea, suntem foarte bucuroși că putem contribui la dezvoltarea lui și în Republica Moldova. Aceasta va contribui la predictibilitatea și transparența procedurilor, dar și va genera economii pentru antreprenorii care desfășoară activități economice externe. Totodată, acesta este un instrument major în procesul de facilitare a comerțului dintre Moldova și Uniunea Europeană”, a menționat directorul Programului USAID, Douglas Muir.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău