Valul doi de coronavirus împinge Europa în carantină. Sunt introduse restricții dure în tot mai multe țări

  • 24 Octombrie 2020 11:06
Valul doi de coronavirus împinge Europa în carantină. Sunt introduse restricții dure în tot mai multe țări

Este din ce în ce mai evident că Europa se confruntă cu al doilea val al pandemiei de COVID 19, iar numărul cazurilor nu pare să scadă. Spania și Franța înregistrează o creștere masivă a numărului de infecții cu noul coronavirus. Iar tot mai multe țări au aplicat restricții de circulație pe timpul nopții sau chiar carantină totală, transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, încă de la începutul lunii septembrie, Marea Britanie, Spania sau Franța au început să înregistreze o creștere masivă a numărului de infecții cu noul coronavirus. Italia și Germania au ajuns la rândul lor la cifre de 450.000, respectiv 400.000 de cazuri.

Spania: "Situația este gravă"

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că numărul real al îmbolnăvirilor din Spania depășește trei milioane. Autoritățile din regiunea Madrid au impus carantina pe timpul nopții. Nimeni nu va mai avea voie să iasă pe stradă, după ora 24. Măsura intră în vigoare la sfârșitul acestei soptămâni când expiră starea de urgență impusă acum două săptămâni.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez: Situația este gravă și trebuie să luăm decizii uniți și disciplinați, la nivel social. Virusul este transmis între oameni și nu supraviețuiește mult timp în organismului uman. Pentru a reduce răspândirea lui, trebuie sa reducem mobilitatea, contactele între oameni. Nu există soluție alternativă. Cu cât mai mare e mobilitatea, cu atât va exista mai multă transmitere.

În Franța, virusul se răspândește mai repede decât în primăvară

Președintele Emmanuel Macron a dat dispoziția ca două treimi din țară să intre sub stare de urgență. Dacă măsura nu va avea efect, restricțiile vor fi înăsprite, relatează Reuters.

„Va trebui să trăim cu acest virus cel puțin până vara viitoare", a declarat președintele francez.

Italia ar putea reintra în carantină dacă numărul cazurilor nu se va micșora

În Italia, premierul Giuseppe Conte spune că dacă în următoarele șapte zile numărul de noi cazuri de COVID-19, pe zi, în medie de 16.000, nu se va micșora, la nivel național populația va intra în izolare, fiind permis cetățenilor să meargă doar la muncă sau la școală.

În Napoli, sute de oameni au protestat față de intenția autorităților de a plasa întreg orașul în carantină din cauza răspândirii necontrolate a coronavirusului. Protestatarii s-au adunat în fața sediului guvernului regional imediat ce a început să circule vestea că orașul se va închide. A fost nevoie de mobilizarea scutierilor pentru a risipi mulțimea furioasă.

Locuitorii din Napoli îndură deja măsuri stricte: cele mai multe școli au fost închise și au fost introduse restricții de circulație pe timp de noapte. Autoritățile regionale spun că situația continuă să se deterioreze și singura soluție e instituirea carantinei. Italia, care în luna septembrie reușea, spre deosebire de alte țări europene, să țină pandemia sub control, se confruntă acum cu aproape 20 de mii de noi îmbolnăviri cu COVID-19 zilnic. E un bilanț de șapte ori mai mare decât la începutul lunii.

Cehia cere ajutor european

Cehia, țara europeană cea mai afectată de coronavirus în valul doi a revenit la carantină totală. Guvernul ceh, neputincios în fața valului zilnic de 11.000 de cazuri noi, la 10 milioane de locuitori, a cerut ajutor european. Și România e implicată în această operațiune umanitară. 30 de ventilatoare de terapie intensivă achiziționate prin programul umanitar al Uniunii Europeană au plecat de la Arad spre Praga. Aceste echipamente nu fac parte din stocul destinat României, ci din cel gestionat de țara noastră pentru Comisia Europeană. Transportul celor 30 de ventilatoare va fi asigurat de două camioane ale ISU Arad.

Angela Merkel, neliniștită în legătură cu creșterea cazurilor COVID

Săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel a declarat că se simte „neliniștită” în legătură cu „creșterea exponențială” a cazurilor de coronavirus din țară. Între timp, situația nu a dat semne de ameliorare. Datele publicate de autorități indică tot mai multe cazuri zilnice de COVID-19, joi depășindu-se pentru prima oară pragul de 10.000 de infectări în 24 de ore. 

Carantină nocturnă în Atena și Salonic

Blocajul nocturn va fi introdus și în Grecia, în cele mai afectate zone, cu rate de infecție ridicate. Restricțiile se aplică începând cu ziua de sâmbătă, când purtarea măștilor de protecție în aer liber devine obligatorie. Atena și Salonic sunt considerate zone cu risc ridicat.

Oamenii vor rămâne în case între orele 00.30 și 5.00 pentru a reduce adunările și petrecerile unde apar, deseori, adevărate focare COVID-19.

 Citiți continuarea pe DIGI24.ro

 

 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău