Valul de frig din Texas relansează discuțiile despre o posibilă asociere cu schimbările climatice

  • 18 Februarie 2021 15:03
Valul de frig din Texas relansează discuțiile despre o posibilă asociere cu schimbările climatice

Valul de frig neobișnuit care a provocat în Statele Unite moartea a cel puțin 21 de persoane și pene majore de curent în Texas a relansat discuțiile științifice cu privire la posibilitatea ca schimbările climatice să se afle în spatele frontului de aer rece de săptămâna aceasta, relatează Reuters miercuri, potrivit Agerpres.

Oamenii de știință susțin că încălzirea globală - în special încălzirea rapidă a Arcticii - este un posibil, dacă nu chiar probabilul, vinovat pentru vremea extremă.

Din punct de vedere istoric, temperaturile deosebit de scăzute au fost menținute de obicei în Arctica de un curent de aer cu deplasare rapida (jet stream) care înconjoară regiunea polară. De fapt, alături de fenomenul de rotire a planetei, diferența dintre valorile de temperatură și de presiune atmosferică între Arctica și latitudinile inferioare este cea care determină curenții de aer, sau vânturile.

Însă, în contextul în care Arctica s-a încălzit de peste două ori mai rapid decât media la nivel global în ultimele trei decenii, această diferență poate fi mai puțin pronunțată, a explicat Paul Beckwith, cercetător în domeniul climei din Ottawa, Canada. Acest lucru ar putea determina încetinirea și abaterea curentului jet stream polar, astfel încât acesta ajunge să conducă mai mult aer cald spre pol și mai mult aer rece spre sud, a spus el.

''Ceea ce vedem anul acesta este un exemplu extrem a ceea ce se întâmplă atunci când jgheabul curentului jet stream înaintează foarte mult spre sud'', a precizat Beckwith. ''Cred că este un caz elocvent'', a adăugat el. Dar ''s-ar putea dureze ceva timp pentru ca știința să ajungă din urmă și să identifice toate detaliile'' pentru a o demonstra acest lucru.

Această teorie a vortexului polar, înaintată pentru prima dată în 2012, îi face pe unii cercetători, precum Beckwith, să se îngrijoreze în legătură cu ceea ce ar putea viitoarea încălzire să însemne pentru ținuturile tradițional temperate situate mai la sud.

Alte voci susțin că este încă prea devreme pentru a trage concluzii. Teoria ''rămâne speculativă, iar raportarea acesteia ca fapt nu este justificată'', a scris marți pe Twitter climatologul Geoffrey Vallis de la Universitatea din Exeter. ''Poate fi adevărată, dar poate că cel mai probabil nu'', a adăugat el.

La urma urmei, vremea rece este ceva obișnuit în timpul iernii, iar frigul extrem ar putea fi un efect al variabilității naturale, susțin unele voci.

Cu toate acestea, oamenii de știință au identificat o corelație solidă între vremea extremă din timpul iernii din douăsprezece orașe americane și temperaturile mai ridicate din Arctica din ultimii 50 de ani, potrivit unui studiu publicat în 2018 în jurnalul Nature Communications, notează Reuters.

Este posibil, de asemenea, ca Statele Unite să nu fie singura zonă afectată. Temperaturile au scăzut până la minus 60 de grade Celsius în regiunea siberiană Iacuția din Rusia luna trecută, conform serviciului meteorologic Rosghidromet. Mare parte din Siberia a avut parte de cea mai friguroasă zi de 15 ianuarie din istoria înregistrărilor meteorologice, potrivit serviciului citat.

Vladimir Semenov, climatolog la Institutul de Fizică Atmosferică Obuhov din Moscova, a declarat că valul recent de frig din Rusia ar putea fi o altă consecință probabilă a unei oscilații a curentului jet stream.

Cu toate că Semenov admite că deocamdată nu există suficiente date pentru a stabili o asociere climatică fermă în acest model, în opinia sa cercetările care indică spre teoria unui curent jet stream polar ''cu fluctuații mai mari'' din cauza încălzirii Arcticii sunt convingătoare.

Simulările computerizate ale modelelor climatice și tiparelor meteorologice au condus, însă, la concluzii contradictorii pe această temă, a spus el. ''Astfel, incertitudinea se menține'', a adăugat climatologul.

Anul acesta, conform meteorologilor americani, s-au înregistrat două fragmentări ale masei de aer rece ce formează vortexul polar, la începutul lunii ianuarie și respectiv la mijlocul acestei luni. Apoi, la sfârșitul lui ianuarie s-a produs acea deplasare a masei de aer rece ce a avut ca rezultat fenomene de iarnă extreme în Europa și în SUA, conform unui material publicat miercuri de apnews.com.

Procesul de încălzire care afectează zona Arctică și produce subțierea banchizelor marine, alimentează cu energie fronturile de aer care se ciocnesc de vortexul polar. Astfel, aceste fronturi de aer devin din ce în ce mai puternice, amenințând să disloce vortexul polar.

"Există dovezi că schimbările climatice pot slăbi vortexul polar, ceea ce crește riscul ca aerul rece polar să se deplaseze spre latitudini mai scăzute", conform profesorului de meteorologie Marshall Shepherd, de la Universitatea din Georgia.

Astfel de disturbări puternice ale vortexului polar s-au produs și în anii '80, când au existat, de asemenea, manifestări de iarnă extremă la latitudini de obicei mai calde, conform lui Judah Cohen, citat de apnews.com. "Nu cred că aceste fenomene (produse în această iarnă) sunt fără precedent. Trebuie să ținem cont de contextul în care s-au produs. Planeta este mult mai caldă decât era", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău