Valul de căldură care a lovit vestul SUA și al Canadei ar fi fost ''aproape imposibil'' fără încălzirea climatică

  • 08 Iulie 2021 10:36
Valul de căldură care a lovit vestul SUA și al Canadei ar fi fost ''aproape imposibil'' fără încălzirea climatică

Valul de căldură care a lovit la finalul lui iunie vestul Statelor Unite și al Canadei ar fi fost ''aproape imposibil'' fără încălzirea climatică provocată de oameni, a conchis miercuri un grup de cercetători, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Oamenii de știință de la World Weather Attribution, o inițiativă a experților de la diverse institute de cercetare din întreaga lume, au estimat că schimbările climatice au făcut ca acest eveniment să fie de cel puțin 150 de ori mai probabil.

"Nu există nicio îndoială că schimbările climatice au jucat un rol major", a declarat cercetătoarea Friederike Otto, de la Universitatea Oxford și unul dintre autorii studiului, într-un briefing.

Temperaturile înregistrate au fost atât de anormale în raport cu mediile obișnuite din această regiune încât a fost dificil pentru cercetători să calculeze cât de repede ar putea reapărea un astfel de eveniment. Dar, potrivit acestora, având în vedere climatul actual, un astfel de val de căldură ar putea avea loc statistic o dată la 1.000 de ani.

Cercetătorii au stabilit că temperaturile înregistrate au fost cu aproximativ 2 grade Celsius mai mari decât dacă acest episod de căldură extremă ar fi avut loc la începutul revoluției industriale.

Luna trecută, Canada a doborât de mai multe ori recordul său absolut de temperatură, care a fost stabilit în cele din urmă la 49,6 grade Celsius la Lytton pe 30 iunie.

Și statele americane Washington și Oregon s-au regăsit sub această "cupolă de căldură", cauzată de presiuni ridicate care "țin prizonier" aerul fierbinte. Acest fenomen climatic nu a fost în sine fără precedent, ci mult mai puternic decât s-a observat până acum.

Bilanțul deceselor provocate de această "cupolă de căldură" nu este încă cunoscut, însă se ridică la cel puțin câteva sute de morți.

America de Nord a cunoscut în 2021 cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată în această regiune, a anunțat miercuri Serviciul european Copernicus pentru schimbări climatice (C3S).

Iunie 2021 a depășit cu 1,2 grade Celsius media pentru perioada 1991-2020, sau cu 0,15 grade Celsius temperatura cea mai ridicată înregistrată în iunie în această regiune, în 2012, a declarat Carlo Buontempo, directorul C3S, făcând o legătură cu valul de caniculă observat în Canada și o parte a Statelor Unite.

În cercetarea lor, oamenii de știință de la World Weather Attribution (27 de cercetători din șapte țări) au studiat, pe o perioadă de mai multe decenii, înregistrări ale temperaturii în cea mai dens populată zonă afectată, în jurul orașelor americane Seattle și Portland și a orașului canadian Vancouver, apoi au folosit modelări pentru a compara clima actuală cu cea din trecut, folosind metode validate de colegi.

O serie de factori au făcut posibil acest eveniment, însă cercetătorii subliniază în special rolul secetei care a lovit această regiune în primăvară.

Pentru viitor, două scenarii sunt posibile, potrivit cercetătorilor. Primul este că, chiar dacă criza climatică s-a amplificat și a făcut un astfel de eveniment mult mai probabil, el este încă foarte rar.

A doua ipoteză este mai îngrijorătoare: creșterea generală a temperaturilor ar fi putut depăși un prag, ducând la o încălzire exponențială mai importantă decât se prevedea până în prezent și pe care modelele climatice actuale nu reușesc să o prezică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău