Valorile europene - subiecte ale unor scenete teatrale prezentate în satele Moldovei
-
27 Noiembrie 2014 07:59
Miturile despre UE și valorile europene au fost subiecte ale unor scenete teatrale prezentate în 10 localități rurale din Moldova.
Centrul de asistență socio-medicală la domiciliu „Casmed” a pus în practică această formă de prezentare a informației despre Uniunea Europeană în cadrul campaniei „Împreună suntem EUROPA”.
Directorul executiv al Casmed, Natalia Postolachi, a declarat pentru IPN că s-a gândit, împreună cu colegii săi, să utilizeze teatrul deoarece e o formă accesibilă de a transmite mesajul către oameni. Scenetele prezentate de actori i-a familiarizat pe oameni despre posibilitatea de a călători fără vize în UE, despre diferențele dintre sistemul medical din Moldova și cel din UE, despre corupția din țară și lipsa acesteia în UE, despre relațiile dintre oameni, despre legea anti-discriminare etc.
„Am decis să utilizăm teatrul deoarece în timpul dezbaterilor apar anumite tensiuni dintre oamenii care au viziuni diferite și am decis astfel să diminuăm tensiunile. Oamenii erau bucuroși deoarece în localitățile rurale sunt prezentate foarte rar piese de teatru. Cetățenii au adresat multe întrebări legate de proiectele lansate cu sprijinul UE, despre datoriile țării față de partenerii externi, dacă vor fi consultați oamenii referitor la aderarea la UE, dacă vor putea să facă vin și țuică, dacă vor putea să-și taie porcul etc.”, a comunicat Natalia Postolachi. Dezbaterile, care au încadrat și teatrul social, au fost organizate în localități rurale din raioanele Fălești, Florești, Rezina, Sângerei și Râșcani.
Casmed a desfășurat mai multe activități, inclusiv „Ora Europei” cadrul orei de diriginție pentru elevii din localitățile rurale. Copiii au fost familiarizați cu elemente din cultura europeană, au făcut o călătorie imaginară în statele europene, au reușit să învețe diverse adresări în limbile statelor din UE. A fost organizat și un concurs de desen cu genericul: „Sunt copil al Europei”, la care au participat peste 50 de copii. Lucrările prezentare pentru concurs sunt expuse la Universitatea de Stat din Bălți „Alecu Russo”. Tot acolo sunt expuse și panouri informative despre cele 28 de țări membre ale UE, dar și despre Republica Moldova .
Evenimentele campaniei „Împreună suntem EUROPA” fac parte din Campania națională de informare „EUROPA PENTRU TINE”, organizată în cadrul proiectului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, susținut financiar de USAID.