Valeriu Troenco: Colaborarea Republicii Moldova cu NATO devine tot mai importantă

  • 16 Mai 2014 14:08
Valeriu Troenco: Colaborarea Republicii Moldova cu NATO devine tot mai importantă

Colaborarea Republicii Moldova cu Alianța Nord Atlantică devine tot mai importantă, în contextul conflictului regional dintre Ucraina și Federația Rusă, a declarat ministrul Apărării, Valeriu Troenco.

Oficialul a participat la vernisarea unei expoziții de fotografii dedicată împlinirii a 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la programul NATO ”Parteneriat pentru Pace”. Evenimentul încheie seria acțiunilor dedicate ”Săptămânii NATO în Republica Moldova”. 

Expoziția cuprinde cele mai reprezentative fotografii care ilustrează colaborarea Republicii Moldova cu NATO atât la nivel militar, cât și civil, a subliniat șeful centrului mass-media militară, Ion Vulpe.

Alianța Nord Atlantică a sprijinit Republica Moldova în transformarea armatei naționale din una de tip sovietic, în una de tip european, a declarat ministrul Apărării, Valeriu Troenco. El a subliniat importanța acestei colaborări, luând în considerare conjunctura regională actuală.

Populația Republicii Moldova are încă multe stereotipuri despre NATO, care vin inclusiv pe filiera presei rusești, este de părere  directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare NATO la Chișinău, Elena Mârzac. În opiniei ei, chiar și pentru autorități este un subiect tabu, deși asistăm la un moment hotărâtor în ceea ce privește politica de securitate a Republicii Moldova.

Tot astăzi a fost lansată și o monografie a Ministerului Apărării cu privire la relația NATO - Republica Moldova în cadrul Parteneriatului pentru Pace.

Amintim că la începutul acestei săptămâni Chișinăul a fost vizitat de către secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, care a participat la evenimentele din cadrul "Săptămânii NATO în Moldova”. Oficialul s-a deplasat și la Comrat, unde a susținut o lecție publică despre miturile și beneficiile parteneriatelor NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău