Valeriu Pașa: Lovitura s-a dat în fortăreața viziunilor proeuropene

  • 07 Noiembrie 2023 09:19
Valeriu Pașa: Lovitura s-a dat în fortăreața viziunilor proeuropene

Victoria lui Ion Ceban în Chișinău reprezintă o lovitură în fortăreața viziunilor proeuropene, iar Moscova a câștigat bătălia pentru capitala Republicii Moldova. O spune expertul Watchdog, Valeriu Pașa, după ce Ion Ceban a obținut un nou mandat de primar al Chișinăului. În același context, expertul Vlad Kulminschi spune că victoria lui Ion Ceban la Primărie va fi greu de replicat la prezidențialele de anul viitor, întrucât în cadrul unui scrutin prezidențial este necesară prezentarea unui proiect de țară și a unei identități politice clare, notează IPN.

Expertul Vlad Kulminschi pune victoria lui Ion Ceban la scrutinul de duminică pe seama unei campanii echilibrate, în timpul căreia edilul s-a prezentat alegătorilor drept un manager eficient al problemelor din oraș. Potrivit lui Kulminschi, aceeași strategie politică nu mai poate fi aplicată la prezidențialele de anul viitor sau la alegerile parlamentare din 2025.

„Ion Ceban, în primul rând, nu a participat la nicio dezbatere. A evitat lucrurile controversate. Foarte vag a vorbit despre identitatea sa politică și strategia asta a funcționat, pentru că toată lumea l-a văzut ca pe un manager bun, care a schimbat mersul lucrurilor în Chișinău. Dar acest lucru nu mai merge nici la prezidențiale, nici la parlamentare. Va trebui să-și dezvăluie identitatea politică și să spună ce vrea să facă cu țara. PAS rămâne singurul partid proeuropean cu șanse reale de a ajunge în Parlament, de a conduce o posibilă coaliție”, a spus  directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminschi, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Expertul Watchdog, Valeriu Pașa, spune că Ion Ceban a reușit să facă transfer de imagine către formațiunea sa, MAN obținând 20 de mandate de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. Potrivit expertului, chiar dacă Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut în 19 raioane cel mai bun scor electoral, acest lucru nu înseamnă că PAS va prelua conducerea tuturor acestor raioane.

„Victoria Moscovei este în Chișinău. S-a dat lovitura exact în fortăreața viziunilor proeuropene. MAN a obținut primul loc la alegeri în Consiliul Municipal Chișinău, lucru pe care nu l-a anticipat niciun sondaj. În ziua votării, din contul susținerii lui Ion Ceban a crescut și susținerea pentru MAN, iar aceste voturi MAN a reușit să le rupă direct de la susținătorii PAS. Asta este cea mai importantă victorie a intereselor Rusiei în Republica Moldova. În consiliile raionale, cel puțin în jumătate, sunt sigur că PAS va participa la guvernare, dar totul va depinde de capacitatea lor de negociere. Faptul că PAS este pe primul loc în multe raioane, nu înseamnă că ei au câștigat. Câștigă cei care reușesc să facă coaliții la nivel raional”, a spus expertul Watchdog, Valeriu Pașa.

Potrivit datelor preliminate prezentate de Comisia Electorală Centrală, în timpul scrutinului din 5 noiembrie, candidatul Partidului „Mișcarea Alternativa Națională”, Ion Ceban, a câștigat din primul tur, obținând  50, 62% din voturi, următorul în clasament fiind candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, care a obținut 28,23% din voturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău