Valeriu Pașa: În ultimii ani, justiția s-a transformat într-un sistem de raket și licitație cu strigare

  • 28 Iulie 2022 09:03
Valeriu Pașa: În ultimii ani, justiția s-a transformat într-un sistem de raket și licitație cu strigare

Procesul de reformă nu este ireversibil, iar pentru a merge înainte e nevoie de voință politică constantă. În lipsa acesteia, se poate veni cu o lege care anulează pre-vetting-ul, iar progresele înregistrate vor fi pierdute. Declarațiile au fost făcute de Valeriu Pașa, coordonator de programe al Comunității WatchDog.md, într-un interviu pentru IPN.

Potrivit lui, reforma justiției în Republica Moldova a început acum aproape 30 de ani, cu viziuni diferite și acțiuni diferite, menite să îmbunătățească sistemul și să aducă rezultatele dorite. Dar cu toate acestea, situația mai mult s-a degradat.

„Justiția din Republica Moldova s-a tot reformat încă începând cu anii 90, anii 2000, tot au fost diferite soluții prezentate drept panaceu, că nu le ajunge independența, profesionalism, la un moment dat s-a creat acest Institut Național al Justiției și toată lumea a zis: gata, uite, se schimbă tot. Apoi a fost așa numita strategie de reformă a justiției, deja aprobată după 2010, care s-a implementat, care a condus la dezvoltarea acestor organe de autoadministrare, creșterea independenței, numire pe viață, salarii ridicate, pensii luxoase, aceste așa-numite ”parașute de aur” atunci când un judecător pleacă din sistem și i se plătește salariul pentru nu știu cât timp, de milioane de lei uneori, tot felul de instrumente de a le proteja independența în fața organelor procuraturii, dacă vorbim de sistemul judecătoresc. Rezultatele au fost de fiecare dată fix pe invers. Cu toată reformarea care a durat aproape 30 de ani de zile, sistemul doar a degradat. Da, au mai scăzut din abuzurile astea sistemice asupra drepturilor de bază, însă, sistemul justiției din Republica Moldova s-a transformat într-un sistem de raket și licitație, cu strigare, aproape”, este de părere Valeriu Pașa.

El afirmă că, odată cu selectarea membrilor noului CSM, sunt speranțe că sistemul se va schimba datorită direcției imprimate de noul organ de conducere.

„Va exista deja și acest punct de referință în interiorul sistemului, care cel puțin va investiga onest abuzuri, nu cum se întâmplă deseori acum că ce scriu plângeri pe abuzuri evidente ale judecătorilor și CSM pur și simplu respinge examinarea, în loc să îi pedepsească, să îi suspende din funcție. Sau situații când sunt promovați în funcții de conducere oameni cu lipsă de integritate și profesionalism, deja va fi un filtru intern care treptat, nu, nu foarte rapid, nu vor fi dați afară peste noapte judecători, nu se va întâmpla lucrul ăsta. Dar va preveni cel puțin venirea la funcții importante de conducere din sistemul judecătoresc și de procurori a unor oameni total lipsiți de integritate. Eu nu sunt atât de optimist să cred că o să avem un „comisar Cattani” în fiecare funcție. Nu, nu va fi așa ceva, n-ai de unde să îi iei în sistemul existent”, a declarat Valeriu Pașa.

El a mai precizat că un alt capitol unde e de lucru, mai ales în domeniul juridic, este educația.

„Ani de zile, majoritatea copiilor care au absolvit facultăți de drept în țara asta, au intrat la facultate pe mită, au susținut pe mită examene și teze, pe mită s-au angajat la lucru, deci, de acolo inclusiv pornește. Și exact pe profesii juridice trebuie să fie un control și și un efort anticorupție în sistemul educațional încă de acolo trebuie să înceapă”, a mai spus Pașa.

Interviul cu tema „Reforma justiției în teorie și în practică” a fost realizat de agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor relevante de presupusă injustiție”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău