Valeriu Pașa: Cu cetățenii Republicii Moldova aflați în țările UE, Marea Britanie și în America de Nord, gradul de susținere a integrării europene este de 75-80%

  • 21 Octombrie 2023 15:50
Valeriu Pașa: Cu cetățenii Republicii Moldova aflați în țările UE, Marea Britanie și în America de Nord, gradul de susținere a integrării europene este de 75-80%

„În jur de 600 000 de cetățeni ai Republicii Moldova trăiesc și muncesc permanent pe teritoriul Uniunii Europene.Acasă nu există o majoritate clară, de 60-70%, a celor care doresc integrarea europeană. Cei mai mulți, peste 50%, vor asta, dar există o diasporă răspândită în cea mai mare parte pe teritoriul UE”, a declarat Valeriu Pașa, președintele Comunității WatchDog.MD, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit acestuia, în jur de 150 000 de cetățeni ai Republicii Moldova se află în în Marea Britanie, și cam tot atât în țările din America de Nord.

„Cu aceștia, am ajunge la o majoritate clară de 75-80% de cetățenicare doresc ca Republica Moldova să fie parte a comunității europene”, a spus Valeriu Pașa la TVR MOLDOVA.

Acesta a dat exemplul unor state considerate mult mai rezistente, cum sunt Țările Baltice.

„Și acolo, din cauza greutăților economice și, probabil dincauza unor guvernări care nu au fost perfecte, a fost un nivel de susținere de 30%. Noi, în Republica Moldova, niciodată nu am avut atât de jos. Să nu dramatizăm și să nu fim  mai critici decât este cazul”, a precizat președintele Comunității WatchDog.MD,/

Acesta a afirmat că inclusiv asociația pe care o conduce, în viitori ani, va încerca să explice oamenilor ce înseamnă integrarea europeană nu doar prin informații generale sau bannere.

„Este un proces constant și trebuie explicat la toți, nu doar celor care se uită seara la știri sau la emisiuni de dezbateri. Doar 15% din populație se uită constant la aceste talk-show-uri. De aceea facem apel la oameni că, dacă acum stau în fața televizorului si sunt de acord cu ce se vorbește în emisiune, nu înseamnă cp acest lucru se întâmplă în toată țara. Trebuie să avem efect de multiplicare. Ați văzut ceva legat de benficiile integrării europene, nu țineți doar pentru voi. S-ar putea ca cel care vă stă alături, fără să vă dați seama, să fie victima unei dezinformări rusești”, a spus Valeriu Pașa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău