Valeriu Gheorghiță: Certificatul verde european ar putea fi gata la începutul lunii iulie. Ce date va conține

  • 08 Mai 2021 15:26
Valeriu Gheorghiță: Certificatul verde european ar putea fi gata la începutul lunii iulie. Ce date va conține

Certificatul verde european ar putea fi gata la început de iulie, a anunțat, vineri seara, la Digi24, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță. Este vorba despre acel document care îi va scuti pe posesori de restricțiile din țările în care călătoresc.

Valeriu Gheorghiță a fost întrebat la Digi24 în ce stadiu este pașaportul de vaccinare la nivelul Uniunii Europene. „Se așteaptă ca la sfârșitul lunii iunie - început de iulie să fie deja gata acest certificat verde, nu pașaport de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că documentul va conține trei tipuri importante de informații: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau un test negativ în ultimele 72 de ore.

Testarea ar putea fi gratuită

Medicul a mai spus că la nivelul UE se dorește acces gratuit la testare, tocmai pentru a nu fi condiționată în vreun fel sau altul vaccinarea.

„Acest certificat de fapt scutește persoana respectivă de a se supune restricțiilor din anumite țări legate de împiedicarea răspândirii infecției în comunitatea respectivă”, a subliniat el.

Certificatul va fi sub forma unui cod QR. Orice persoană - vaccinată sau cu istoric de trecere prin boală - va putea solicita codul QR, iar acesta se va putea descărca electronic, pe un telefon sau un alt device, exact cum se întâmplă și în cazul adeverinței de vaccinare care se poate descărca de pe platforma de vaccinare.

Codul QR și informațiile pe care le conține vor putea fi scanate apoi de pe telefon, de exemplu în punctele de trecere a frontierei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,09 m/s
Thu
12
Fri
16
Sat
21
Sun
14
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău