Valeriu Chiveri: Conflictul transnistrean este un impediment în dezvoltarea Republicii Moldova

  • 24 Ianuarie 2023 08:52
Valeriu Chiveri: Conflictul transnistrean este un impediment în dezvoltarea Republicii Moldova

Diferendul transnistrean împiedică dezvoltarea Republicii Moldova, dar și procesul de aderare la Uniunea Europeană. O spune ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri. Potrivit diplomatului, chiar și în prezența unui conflict nesoluționat țara are șanse de a se alătura blocului comunitar. În acest sens, ambasadorul a dat exemplul Ciprului și conflictului din Cipru de Nord, entitate statală recunoscută la nivel internațional doar de Turcia, notează IPN.

Potrivit ambasadorului Republicii Moldova la Kiev, conflictul transnistrean poate fi un impediment în procesul de aderare europeană, întrucât o parte dintre statele membre nu-și doresc importarea unor conflicte înghețare în interiorul Uniunii Europene. În același timp, diplomatul a menționat experiența Republicii Cipru care a aderat la Uniunea Europeană.

Conflictul transnistrean este un impediment pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Evident, poate fi considerat un impediment și în calea integrării europene. Dar avem un exemplu elocvent în acest sens, Cipru este stat membru al Uniunii Europene din 2004, iar disputa cipriotă are rădăcini istorice. Acest conflict nu a fost un impediment în aderarea Ciprului la UE. Această experiență poate fi utilizată și în cazul nostru. În plus, dacă războiul din Ucraina nu este un impediment în calea aderării, de ce ar trebui să fie regiunea transnistreană? De asemenea, dacă ajungem la nivelul înțelegerilor cu Uniunea Europeană, partea dreaptă a Nistrului va fi un pol de atracție pentru toți cetățenii din stânga Nistrului, pentru că va oferi mult mai multe oportunități de dezvoltare. Formatul de negocieri 5+2 nu este funcțional și cred că va fi nefuncțional încă mulți ani de acum încolo”, a spus Valeriu Chiveri în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

În același context, ambasadorul a menționat că deși Republica Moldova și Ucraina au obținut simultan statut de țări candidate la aderare, calea eurointegrării pentru fiecare stat în parte ar putea fi diferită. Potrivit diplomatului, apropierea de UE va depinde de gradul de implementare a reformelor.

„Oficialii europeni au spus de mai multe ori că fiecare stat va fi evaluat după merit. Avem un exemplu în acest sens, regimul liberalizat de vize. Republica Moldova l-a obținut în 2014, iar Ucraina 3 ani mai târziu. În plus, din punct de vedere geografic Republica Moldova ar fi o insulă într-un spațiu european, în cazul în care Ucraina ar adera. Și nu cred că ne putem permite luxul de a avea un statut mai puțin avansat decât țara vecină”, a mai spus ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina.

Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri, a prezentat scrisorile de acreditare președintelui Zelenski la 2 iunie 2022. Diplomatul a menționat că de la invazia rusă în Ucraina, ambasada Republicii Moldova la Kiev activează în regim de război, iar prezența corpului diplomatic în Ucraina reprezintă un gest de solidaritate cu poporul ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,4
Ploaie puternică
Umiditate:95 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău