Valerian Isac | În R.Moldova trebuie organizat un serviciu specializat de îngrijiri paliative recunoscut de organele abilitate

  • 24 Mai 10:15
Valerian Isac | În R.Moldova trebuie organizat un serviciu specializat de îngrijiri paliative recunoscut de organele abilitate

Valerian Isac, președintele Asociației naționale de îngrijire paliativă, directorul executiv al „Hospice Angelus Moldova”, spune că, la ora actuală, Republica Moldova trebuie să organizeze un serviciu specializat în îngrijiri paliative și acest serviciu trebuie să fie recunoscut de organele abilitate. Concluzia este dictată de numărul mare al persoanelor care au nevoie de îngrijiri paliative. Declarația a fost făcută la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Potrivit lui Valerian Isac, mai există foarte multe încălcări ale ordinelor și legislației când medicii din sistemul de sănătate nu prescriu cantitatea de opioide necesare și provoacă durere cronică severă pentru oamenii care suferă de boli incurabile, în special cancer. „Acest lucru se întâmplă din cauza fricii, din cauza miturilor despre morfină, fricii de a-și asuma o anumită responsabilitate în plus, din cauza ca să nu-l facem narcoman pe un pacient”, a declarat Valerian Isac. Potrivit lui, un pacient cu durere cronică severă nu se face dependent de morfină din punct de vedere psihologic.

Liliana Gherman, directorul departamentului de sănătate publică în cadrul Fundației Soros-Moldova, afirmă că nu oricine se poate bucura de dreptul la îngrijiri paliative. „Grupul de populație care are nevoie de îngrijiri paliative este nedreptățit pentru că nu oricine poate să-și trăiască cu demnitate ultimele zile ale vieții. Cred că cel mai important mesaj ar fi ca orice specialist, cu instruire specializată în domeniu, că intervină oricând ar ști că mai poate face ceva pentru a ușura suferința bolnavului”, a declarat Liliana Gherman.

Directorul Filarmonicii „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol, o rudă a căreia a beneficiat de îngrijiri paliative, spune că acest serviciu se oferă gratuit pacienților, dar, în general, sunt foarte costisitoare. „Există a doua latură a monedei, necesită finanțare foarte mare și nu întâmplător se organizează diferite evenimente de caritate”, a menționat Svetlana Bivol.

În Republica Moldova există actualmente 25 de mii de oameni care au nevoie de îngrijiri paliative.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chişinău
30 °C
cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,6 m/s
Tue
23 °C
Wed
23 °C
Thu
23 °C
Fri
23 °C
Sat
23 °C

Curs oficial BNM 17 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.4799 -0.0416
USD 18.1825 -0.0006
RON 4.3370 -0.0097
UAH 0.6877 0.0006
RUB 0.2826 0.0011
Arhivă Radio Chișinău