Valérie Pécresse, aleasă candidată a dreptei pentru alegerile prezidențiale din Franța

  • 04 Decembrie 2021 17:54
Valérie Pécresse, aleasă candidată a dreptei pentru alegerile prezidențiale din Franța

Valérie Pécresse, politiciana franceză care se autodescrie drept ''o treime Margaret Thatcher, două treimi Angela Merkel'', a fost desemnată sâmbătă candidată a formațiunii de dreapta ''Republicanii'' (Les Republicains - LR) la alegerile prezidențiale care se vor desfășura în primăvara anului viitor, relatează Reuter, citat de AGERPRES.

În al doilea tur al alegerilor primare din cadrul partidului ea l-a învins pe Eric Ciotti, obținând 61% din voturi. Însă conform sondajelor, Valérie Pécresse, în prezent președintă a Consiliului Regional al regiunii Ile-de-France, are șanse mici de a intra în turul doi al prezidențialelor, fiind cotată în prezent cu circa 11% din intențiile de vot.

Valérie Pécresse, care se prezintă de asemenea drept o social-liberală, ar putea încerca să atragă din votanții actualului președinte liberal Emmanuel Macron, dar va avea nevoie de voturi și din rândul electoratului conservator dorit de extrema-dreaptă. Ea a început deja să-l curteze pe acesta din urmă, promițând reducerea la jumătate a numărului permiselor de reședință pentru imigranții veniți din afara UE, măsuri de combatere a infracționalității și interdicția purtării vălului islamic de către femeile care-și însoțesc copiii în călătorii școlare.

Candidatura neașteptată a comentatorului de extremă dreapta Eric Zemmour a înlăturat percepția că scrutinul prezidențial de anul viitor va fi o reeditare a celui din 2017, în care în turul doi au concurat liberalul Emmanuel Macron și naționalista Marine Le Pen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău