Vadim Pistrinciuc/Europa Liberă: ”Oamenii nu o să vrea să le decidă de fiecare dată viitorul 30 de mii de voturi din Transnistria, cu evidențe că au fost cumpărate” (Revista presei)

  • 05 Noiembrie 2020 09:36
Vadim Pistrinciuc/Europa Liberă: ”Oamenii nu o să vrea să le decidă de fiecare dată viitorul 30 de mii de voturi din Transnistria, cu evidențe că au fost cumpărate” (Revista presei)

Revista presei din 05 noimbrie 2020

Mai mulți observatori ai vieții politice de la Chișinău vorbesc despre „Învățămintele” primului tur”, într-un articol la Europa Liberă. Analistul politic Igor Boțan, a subliniat: „Avem scandaluri de finanțare ilegală a partidelor, avem scandaluri legate de monopolurile existente în mass-media. Avem scandaluri legate de transportarea organizată a cetățenilor pentru simplul fapt că ceea ce am observat în februarie 2019 fenomenul respectiv a fost ignorat de organele de drept și de Curtea Constituțională la validarea alegerilor. Acum avem recidive și aceste recidive trebuie reglementate acum, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin.” Iar sociologul și fostul deputat Vadim Pistrinciuc, crede că instituțiile statului, dar și candidații în alegeri tratează cu o oarecare lejeritate cazurile de transportare organizată a alegătorilor, în special din regiunea transnistreană și mituirea lor în favoarea unuia dintre candidați. ”Oamenii nu o să vrea să le decidă de fiecare dată viitorul 30 de mii de voturi din Transnistria și cu evidențe că au fost cumpărate”, a punctat acesta.

Analistul politic Nicolae Negru subliniază în Ziarul Național că faptul că Maia Sandu, câștigătoarea primului tur al alegerilor prezidențiale, încearcă să caute sprijin pentru turul II, inclusiv în rândul susținătorilor lui Renato Usatîi, este un lucru bun, dar că solicitările imperative ale lui Usatîi de a dizolva Parlamentul ar putea fi o capcană. „Dorința lui Renato Usatîi de a dizolva imediat Parlamentul nu poate fi realizată, oricâți cetățeni ai chema în centrul Chișinăului. Există prevederile Constituției, peste care nu se trece cu forța. Maia Sandu nu se poate angaja în acțiuni de destabilizare a situației politice de dragul lui Renato Usatîi, ca el și oamenii săi să devină deputați. (…) În acest caz, Maia Sandu trebuie să renunțe la negocierile cu Renato Usatîi și să se adreseze direct alegătorilor”, a conchis Nicolae Negru.

Și tot în Ziarul Național este citat un deputat din Adunarea Populară a Găgăuziei, care acuză executivul de la Comrat, în frunte cu Irina Vlah, că s-ar fi ocupat de fraudarea alegerilor prezidențiale în favoarea lui Igor Dodon. În pofida acestor fraude, Dodon nu va câștiga prezidențialele, însă conducerea executivului va trebui să „răspundă penal” pentru fraudele electorale, inclusiv pentru „aruncarea teancurilor de buletine în urnele de vot”, a declarat deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Serghei Cernev. În cadrul unei intervenții în Adunarea Populară a Găgăuziei, Serghei Cernev a vorbit despre fraudele de la alegerile prezidențiale de duminica trecută. „Stimați colegi, au fost fraude fără precedent. Niciodată nu am văzut în Găgăuzia să se facă atâtea șmecherii”, acuzat deputatul.

Igor Dodon și soția sa, Galina, ar fi mers în noaptea turului II de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2016 la Vladimir Plahotniuc, pentru a-i mulțumi, susține liderul Pro Moldova, Andrian Candu, citat de Cotidianul. El a declarat că nu deține probe, dar știe „că în noaptea de după alegeri Igor Nicolaevici împreună cu prima doamnă l-au vizitat pe Plahotniuc și i-au mulțumit pentru faptul că va fi președinte pentru 4 ani”. Ulterior, în cadrul unei emisiuni de la TV8, Dodon a negat afirmațiile lui Candu, acuzându-l pe acesta că ar face jocurile Maiei Sandu.

Și tot la TV8, Igor Dodon, a declarat că nu știe ce se afla în „kuliokul” pe care fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc a vrut să i-l dea.  Dodon susține că nu a acceptat punga și că „nu cunoaște ce se afla în ea”, iar potrivit lui, din imaginile publicate în spațiul public se vede „că el nu a acceptat sacoșa”. ”Eu știam că sunt filmat. Eu știam că în joc este reputația mea”, a spus Igor Dodon. Procuratura Anticorupție a clasat procesul penal pornit în baza imaginilor cu șeful statului, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov. din motivul că faptele persoanelor vizate nu întrunesc elementele infracțiunii, amintește TV8.

În actualul legislativ, Partidul Socialiștilor (PSRM) nu va face coaliție cu deputații din Partidul ”ȘOR” și parlamentarii din Platforma nou creată ”Pentru Moldova”, a declarat Igor Dodon la TV8, citat de portalul Newsmaker. El a amintit că PSRM împreună cu PAS beneficiază de 52 de mandate de deputat. „Să ne așezăm la masă cu Maia Sandu și să creăm un guvern, o majoritate parlamentară. PSRM în acest parlament poate crea coaliție numai cu PDM, PAS și Platforma DA. Punct. Nu examinăm coaliții cu alții”, a declarat Igor Dodon.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:3,13 m/s
Fri
16
Sat
14
Sun
16
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău