Vadim Krasnoselski: Recunoașterea Transnistriei nu este o iluzie, ci o problemă tehnică

  • 22 Ianuarie 2018 13:07
Vadim Krasnoselski: Recunoașterea Transnistriei nu este o iluzie, ci o problemă tehnică

Recunoașterea Transnistriei nu este o iluzie, ci o problemă tehnică, care va fi depășită la timpul potrivit, a declarat președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, într-un interviu pentru publicația rusă "Nezavisimaia gazeta".

Potrivit agenției INFOTAG, el a nu a exclus faptul că problema ar putea fi soluționată ca și în Kosovo.

Comentând declarațiile președintelui Parlamentului Moldovei, Andrian Candu, care au spus că trupele rusești pe teritoriul Republicii Moldova sunt "forțe de ocupație", liderul de la Tiraspol a amintit că transnistrenii consideră că GOTR este garantul păcii în regiune".

"La reuniunea recentă a APCE la Paris, unde au fost invitați reprezentanți ai Transnistriei, noi am impus tabu pe tema prezenței militare ruse. Știind poziția noastră, nici ceilalți participanți la dialog nu s-au referit la aceasta. De obicei, această întrebare este ridicată de Moldova. Noi am exclus-o cu totul de pe ordinea de zi. Europenii știu acest lucru, de aceea nu se ating de acest subiect", a spus el.

Potrivit lui, GOTR este fundamentul operațiunii de menținere a păcii în regiune, din componența grupului operativ este format și batalionul de menținere a păcii.

"Mai ales că există problema nerezolvată a depozitelor de muniții ale fostei Armate a 14-a, situată pe teritoriul Transnistriei. Dacă explodează ceva acolo, situația va fi complicată și pentru Moldova, și pentru Ucraina. Și acest lucru s-ar fi putut întâmpla, dacă nu ar fi fost GOTR, care păzește depozitele", a spus Krasnoselski.

Totodată, el a recunoscut că și depozitele de muniții sunt păzit afară de către militarii transnistreni.

Vorbind despre motivele vizitei la Moscova, liderul transnistrean a spus că acest lucru este legat de chestiuni ce țin de politica externă și economie.

"De aceea, prima întâlnire am avut-o cu Grigori Karasin (viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse - "I."), la ea au fost prezenți reprezentanții Ministerului nostru de Externe. Am discutat aspecte legate de perimetrul extern și acordurile atinse și am fost de părerea că acestea trebuie îndeplinite, iar garanții și mediatorii ar trebui să garanteze acest lucru. Apoi a avut loc o întâlnire cu Dmitri Rogozin (viceprim-ministru, reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru Transnistria - "I."). Cu el am trasat perspectivele de lucru pentru acest an", a spus el.

Krasnoselski a respins informațiile despre "fenomene care nu au fost anterior în Transnistria, în special, protestele pensionarilor".

"Nu avem proteste. Există o opoziție în persoana Partidului Comunist. În ceea ce privește pensionarii, ei nu plătesc pentru utilități publice și gaze. Rusia ne plătește pentru tranzitul gazelor pe teritoriul nostru, iar acești bani sunt folosiți pentru a plăti facturile pensionarilor", a spus el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău