Vadim Krasnoselski: Pe lângă lipsa progreselor în rezolvarea noilor probleme, acordurile la care s-au ajuns mai devreme nu sunt îndeplinite

  • 10 Septembrie 2020 20:24
Vadim Krasnoselski: Pe lângă lipsa progreselor în rezolvarea noilor probleme, acordurile la care s-au ajuns mai devreme nu sunt îndeplinite

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsk, are sentimentul că "partea moldovenească mimează doar dorința de a avansa în procesul de negocieri".

Potrivit agenției de presă INFOTAG cu referire la site-ul web al liderului separatist de la Tiraspol, el a spus acest lucru joi în cadrul unei întâlniri cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Klaus Neukirch, calificând drept inadmisibilă "situația când interesele politice contează mai mult decât aspectele sociale și umanitare".

Krasnoselski a condamnat "referințele la circumstanțele electorale, care sunt utilizate în mod sistematic ca explicație pentru inacțiunea negociatorilor moldoveni sau pentru inconsecvența deciziilor lor".

"Acestea sunt probleme interne, care nu ar trebui să afecteze politica externă", a spus el.

Liderul de la Tiraspol a remarcat "cu regret că, pe lângă lipsa progreselor în rezolvarea noilor probleme, acordurile la care s-au ajuns mai devreme nu sunt îndeplinite, ba mai mult, chiar și mecanismele care funcționau bine sunt blocate".

"Un exemplu concludent în acest sens este eliberarea plăcuțelor de înmatriculare neutre. Republica Moldova s-a retras unilateral din acordul privind punctele de înmatriculare a mijloacelor de transport, argumentând această decizie, presupus, prin neprelungirea legii ce reglementa procesul în cauză. Acest argument este dubios", a spus el, considerând că "abordarea părții moldovenești cu privire la soluționarea urgentă a problemelor cetățenilor nu este serioasă".

Potrivit serviciului de presă al OSCE, reprezentantul său "a subliniat că înțelege și împărtășește îngrijorarea transnistrenilor în legătură cu eșecul Republicii Moldova de a îndeplini o serie de obligații, în special cu privire la situația cu punctele de înmatriculare a mijloacelor de transport".

Potrivit acestuia, "se discută posibilitatea organizării unei întâlniri a participanților la formatul 5 + 2 în viitorul apropiat.

Vorbind despre situația cu incidența COVID-19, Krasnoselski a spus că "aproximativ 80% dintre cetățenii RMN care au contractat virusul au contactat cu persoane din Moldova".

"În timp ce Moldova este "în flăcări ", se află în" zona roșie" și nu respectă cerințele de securitate în carantină, vom limita contactele cu moldovenii. Virusul trebuie oprit și, dacă situația se înrăutățește, Transnistria va fi nevoită să mărească din nou numărul de posturi de carantină la graniță", a subliniat el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău