Vadim Ceban: Moldovagaz va solicita sprijinul Gazprom

  • 18 Ianuarie 2022 10:24
Vadim Ceban: Moldovagaz va solicita sprijinul Gazprom

Consiliul de Administrație al SA „Moldovagaz” va solicita sprijinul tuturor acționarilor, inclusiv al companiei ruse „Gazprom”. Va solicita să fie luată în considerare posibilitatea de a amâna plățile sau de a acorda împrumuturi pe termen scurt pentru a acoperi valoarea devierilor financiare. Despre aceasta a anunțat președintele Consiliului de Administratie „Moldovagaz”, Vadim Ceban. Pentru a depăși actuala criză, Ceban, de asemenea, propune restituirea către „Moldovagaz” a TVA. Potrivit lui, astfel va fi evitată creșterea devierilor de tarif în valoare de cel puțin 22 de milioane de dolari, transmite IPN.

Vadim Ceban consideră că Guvernul ar trebui să examineze posibilitatea majorării compensațiilor bugetare pentru consumatorii casnici.

Potrivit lui, compania va continua să optimizeze costurile. „Pe termen lung, industria trebuie adusă pe piața liberă, unde prețul pentru consumatorii casnici și producători diferă semnificativ”, mai menționează Vadim Ceban.

În luna ianuarie, Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 646 de dolari pentru o mie de metri cubi. În prezent, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali, cu TVA inclus, este 11,08 lei. Potrivit reprezentanților Moldovagaz, dacă se menține un preț de achiziție mai mare de 600 de dolari, se impune o majorare a tarifului.  Potrivit calculelor –  14,7 lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău