Europa s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor în iarna 2023-2024, avertizează șeful Agenției Internaționale a Energiei

  • 25 Noiembrie 2022 11:20
Europa s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor în iarna 2023-2024, avertizează șeful Agenției Internaționale a Energiei

Europa ar trebui să facă față unei crize a aprovizionării cu gaze în următoarele luni, datorită rezervelor considerabile, deși continentul s-ar putea confrunta cu o criză energetică mai mare în următoarea iarnă, a avertizat șeful Agenției Internaționale a Energiei (IEA), Fatih Birol, transmite AP.

Excluzând evenimentele neprevăzute, „Europa va depăși această iarnă cu unele dificultăți economice și sociale”, în urma rezultatului eforturilor de a-și reduce dependența de gazele rusești și a majorării costurilor cu energia, din cauza războiului din Ucraina, potrivit Agerpres. 

Dar „următoarea iarnă va fi dificilă”, a apreciat directorul general al IEA la o conferință organizată la Berlin.

Acesta susține că livrările de gaze rusești către Europa ar putea fi oprite complet anul viitor, în timp ce cererea din China pentru gaze naturale lichefiate (GNL) pare să se redreseze, în urma revenirii economiei după pandemie.

IEA previzionează că noile capacități de gaze care vor fi disponibile în 2023 se vor situa la cel mai redus nivel din ultimele două decenii.

Acesta este motivul pentru care Europa trebuie să se pregătească acum pentru anul viitor”, a declarat Birol, adăugând că solidaritatea în rândul statelor europene reprezintă cheia.

Șeful IEA consideră că Rusia se poate aștepta să simtă unele efecte costisitoare ale opririi achizițiilor de energie de către cumpărătorii din Europa, în urma invadării Ucrainei.

Înainte de război, Rusia livra 75% din gaze și 55% din petrolul de care avea nevoie Europa, de aceea Moscova este nevoită să găsească acum alte piețe pentru exporturile sale de energie, a explicat Birol.

Acesta crede că „Rusia va pierde bătălia cu energia”, iar calculele IEA arată că până în 2030 Moscova va pierde venituri de aproximativ 1.000 miliarde de dolari din cauza războiului declanșat în Ucraina.

Deși criza din energie afectează sever statele în curs de dezvoltare, șeful IEA susține că le va ajuta să accelereze tranziția la soluții alternative pentru combustibilii fosili, dar va fi necesară majorarea investițiilor.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău