Vadim Brînzan: Rep. Moldova discută pe trei dimensiuni pentru diversificarea surselor de gaz

  • 07 August 2019 08:02
 Vadim Brînzan: Rep. Moldova discută pe trei dimensiuni pentru diversificarea surselor de gaz

Autoritățile discută mai multe posibilități de diversificare a surselor de alimentare cu gaz a R. Moldova, care are un singur contract de achiziționare a gazului, cu compania rusească Gazprom. Ministrul Economiei Vadim Brînzan a declarat la TV8 că vrea să renegocieze contractul cu Gazprom sau să încheie un contract pentru doi ani, până la finalizarea lucrărilor pentru conducta Ungheni – Chișinău. El susține că aceasta va fi gata până în martie anul viitor.

Ministrul Economiei a precizat că, de asemenea, se negociază cu Ucraina pentru a aduce gaz prin raioanele din nordul Republicii Moldova, pentru a crea rezerve de gaz.

O altă dimensiune a surselor de alimentare cu gaz ar putea fi conducta Turk Stream. Vadim Brânzan a declarat că lucrează cu partea bulgară pe unde va trece conducta, pentru a aduce gaz și pe partea de sud a Republicii Moldova, pe lângă Vulcănești.

Ministrul Economiei a criticat faptul că aceste negocieri nu s-au purtate cu 20 de ani în urmă, pentru că nu a existat interes politic, dar se făceau bani din tranzacțiile cu gaz și electricitate.

Totodată, ministrul Economiei a specificat că datoria regiunii transnistrene față de Gazprom nu este datoria Republicii Moldova. „Ei cu datoria lor, noi cu datoria noastră”, a punctat Vadim Brînzan, citat de IPN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău