Vadim Brânzan va solicita discutarea în Consiliul Suprem de Securitate concesionarea Aeroportului Chișinău

  • 20 August 11:35
Vadim Brânzan va solicita discutarea în Consiliul Suprem de Securitate concesionarea Aeroportului Chișinău

Ministrul Economiei Vadim Brânzan a anunțat că va solicita discutarea în Consiliul Suprem de Securitate concesionarea Aeroportului Chișinău. El a declarat că intenționează să aibă o întrevedere cu noul proprietar al companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

Vadim Brânzan a mai  reiterat că una din cerințele înaintate va fi întoarcerea aeroportului în subordinea statului, totodată el a specificat că aceasta este o procedură complexă, care poate dura ani de zile și necesita costuri mari pentru asistența juridică.

El a declarat că intenționează să aibă o întrevedere cu noul proprietar al companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău și nu exclude inițierea unor renegocieri în folosul statului. În mod special aceste negocieri s-ar putea referi la mărirea părții din taxa de 9 euro, care conform contractului, va fi percepută de la fiecare pasager pe durata a 49 ani, de la 1,75 euro până o sumă mai mare, negocierea investițiilor în modernizarea pistei de decolare și altor necesități ale aeroportului.  

Totodată ministrul economiei a subliniat că va cere, în cazul când acordul va fi încheiat, semnarea unui acord cu proprietarii legali prin care aceștia se vor obliga să nu vor înstrăineze aeroportul unor terțe persoane fără acordul statului.

În prezent nu există nici un mecanism de blocare a acestor fel tranzacții, cum sunt în alte țări, dar se lucrează la anumite proiecte de legi care ar institui un asemenea mecanism, a mai reiterat Vadim Brânzan.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a fost vândut ieri unei companii dintr-o zonă of-shore – Guernsey, o insulă din strâmtoarea La Manche.

Compania NR Investments Ltd, al cărui unic beneficiar este Nat Rothschild, a achiziționat 95 la sută din acțiunile Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, potrivit unui comunicat de presă al noului proprietar al companiei, deținută anterior de Ilan Șor. Acordul a fost ratificat ieri între reprezentanții celor două companii.

Vadim Brânzan a mai declarat în cadrul conferinței că în prezent ministerul economiei elaborează un plan de dezvoltare a aeroportului de la Mărculești, în scopul folosirii lui pentru călătorii în direcția Iași, Timișoara, proiect pentru care în prezent sunt căutați investitori.

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
11,67 °C
cer senin
Umiditate:54 %
Vint:2,6 m/s
Mon
16 °C
Tue
14 °C
Wed
16 °C
Thu
15 °C
Fri
14 °C

Curs oficial BNM 23 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4600 -0.0600
USD 17.6228 -0.0168
RON 4.1020 -0.0146
UAH 0.7218 0.0040
RUB 0.2762 0.0011
Arhivă Radio Chișinău