Vaccinurile AstraZeneca și Pfizer sunt eficiente împotriva variantei Delta (studiu)

  • 23 Iunie 2021 15:11
Vaccinurile AstraZeneca și Pfizer sunt eficiente împotriva variantei Delta (studiu)

Vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de compania AstraZeneca și de alianța Pfizer-BioNTech rămân pe scară largă eficiente împotriva variantelor Delta și Kappa ale virusului ce provoacă maladia COVID-19, identificate prima dată în India, potrivit unui studiu științific, ai cărui autori au subliniat nevoia de a continua campaniile de vaccinare, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Noul studiu, realizat de cercetători de la Universitatea Oxford și publicat în revista Cell, a analizat abilitatea anticorpilor prezenți în sângele persoanelor vaccinate cu schemă completă de a neutraliza variantele extrem de contagioase Delta și Kappa.

"Nu există dovezi ale unei 'evadări' pe scară largă a virusului, fapt care sugerează că actuala generație de vaccinuri va oferi protecție împotriva tulpinii B.1.617", afirmă autorii studiului, referindu-se la variantele Delta și Kappa prin intermediul unui cod des folosit.

Cu toate acesta, concentrația de anticorpi neutralizanți din sânge a fost puțin redusă, ceea ce ar putea să ducă la cazuri de reinfectare, au avertizat ei.

Săptămâna trecută, o analiză realizată de Public Health England (PHE) a arătat că vaccinurile fabricate de Pfizer Inc și AstraZeneca oferă o protecție înaltă - de peste 90% - față de riscul de spitalizare asociat variantei Delta.

Delta este pe cale să devină varianta virală dominantă la nivel global, a anunțat vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au analizat totodată tiparele de reinfectare la persoanele care au avut în trecut COVID-19. Riscul de reinfectare cu varianta Delta pare deosebit de mare în rândul persoanelor infectate anterior cu variantele Beta și Gamma, care au fost depistate prima dată în Africa de Sud, respectiv în Brazilia.

În schimb, infecția anterioară cu varianta Alfa - denumită și B117 -, detectată inițial în Marea Britanie, oferă o protecție "rezonabilă" împotriva tuturor variantelor îngrijorătoare, furnizând astfel un tipar pe baza căruia ar putea fi fabricate vaccinurile din generația următoare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău