Vaccinul Sinovac produce anticorpi ce dispar după aproximativ șase luni și necesită un suprarapel (studiu)

  • 27 Iulie 2021 14:14
Vaccinul Sinovac produce anticorpi ce dispar după aproximativ șase luni și necesită un suprarapel (studiu)

Anticorpii produși de vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania chineză Sinovac Biotech scad treptat sub un nivel-cheie la aproximativ șase luni după administrarea celei de-a doua doze în cazul celor mai multe dintre persoanele vaccinate, însă cea de-a treia doză a serului (suprarapel) a arătat un puternic efect de stimulare a protecției împotriva noului coronavirus, potrivit unui studiu realizat în laborator, informează Reuters citat de AGERPRES.

Cercetătorii din China au raportat aceste descoperiri după ce au studiat probe sangvine prelevate de la adulți sănătoși cu vârste cuprinse în intervalul 18-59 de ani, într-un studiu publicat duminică, dar care nu a fost deocamdată examinat de alți oameni de știință.

Dintre participanții care au primit cele două doze, administrate la două sau la patru săptămâni între ele, doar 16,9% respectiv 35,2% aveau în continuare anticorpi neutralizanți peste un prag considerat de specialiști ca fiind detectabil, la șase luni după administrarea celei de-a doua doze, afirmă autorii cercetării.

Datele au fost obținute de la două grupuri de peste 50 de voluntari fiecare, în timp ce coordonatorii studiului au administrat apoi cea de-a treia doză sau un placebo la un total de 540 de participanți.

Potrivit cercetătorilor chinezi, nu este clar felul în care scăderea nivelului de anticorpi ar putea să afecteze eficacitatea vaccinului, întrucât oamenii de știință nu au stabilit deocamdată cu exactitate nivelurile de anticorpi care sunt necesare pentru ca un vaccin să poată să prevină apariția acestei boli.

"Pe termen scurt spre mediu, convingerea unui număr cât mai mare de oameni să își completeze schema actuală de vaccinare cu două doze de CoronaVac ar trebui să fie prioritară", notează autorii studiului.

Indonezia și Thailanda au acceptat deja să administreze o a treia doză de vaccin de la Moderna sau Pfizer persoanelor care au parcurs deja schema completă de imunizare cu vaccinul Sinovac, din cauza îngrijorărilor legate de eficiența acestuia din urmă împotriva variantei Delta a noului coronavirus, care este mult mai transmisibilă.

Turcia a început să administreze o a treia doză de vaccin, fie de la Sinovac, fie de la Pfizer, la anumite persoane care au fost imunizate cu serul chinez.

Până la sfârșitul lunii iunie, compania Sinovac livrase peste 1 miliard de doze cu vaccinul său CoronaVac, un instrument major al campaniilor de imunizare din China, Brazilia, Indonezia și Chile.

Secretarul de Stat pentru Sănătate din Filipine, Francisco Duque, a declarat marți că nu există deocamdată nicio recomandare formulată de grupul de experți în vaccinare din această țară în privința administrării unei doze de suprarapel, însă acei specialiști discută în prezent o astfel de posibilitate.

Autorii studiului au dezvăluit și faptul că participanții din unele grupuri care au primit a treia doză a vaccinului Sinovac la circa șase luni după cea de-a doua doză au arătat o creștere de 3-5 ori a nivelurilor de anticorpi după alte 28 de zile, în comparație cu nivelurile detectate la patru săptămâni după administrarea celei de-a doua doze.

Autorii cercetării au avertizat că studiul lor nu a testat efectul anticorpilor asupra variantelor mai transmisibile și că este nevoie de studii suplimentare pentru a determina durata anticorpilor după injectarea celei de-a treia doze.

Studiul a fost realizat de cercetători de la autoritățile pentru prevenirea și controlul bolilor din provincia Jiangsu, cercetători ai companiei Sinovac și de la alte instituții din China.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău