Vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficacitate de 94% împotriva cazurilor simptomatice de COVID-19, potrivit unui studiu de mare amploare realizat în Israel

  • 25 Februarie 2021 10:53
Vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficacitate de 94% împotriva cazurilor simptomatice de COVID-19, potrivit unui studiu de mare amploare realizat în Israel

Vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficacitate de 94% împotriva cazurilor simptomatice de COVID-19, potrivit unui studiu de mare amploare realizat în Israel și publicat miercuri, care a confirmat datele furnizate de studiile clinice ale producătorului și rolul crucial al campaniilor de vaccinare în încheierea pandemiei de coronavirus, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Este vorba despre prima dovadă validată de oameni de știință pentru eficacitatea unui vaccin în condițiile din lumea reală", a declarat Ben Reis, unul dintre coautorii acestui studiu, care a fost publicat miercuri în prestigioasa revistă New England Journal of Medicine.

Până acum, eficacitatea unui vaccin a fost dovedită prin studii clinice realizate pe mii de persoane, dar nu în condiții reale, care implică o mai mare varietate de persoane și comportamente, dar și provocări logistice precum menținerea serurilor la temperaturi scăzute.

Studiul a fost realizat pe baza datelor obținute de la 1,2 milioane de persoane monitorizate de una dintre cele mai mari organizații de sănătate din Israel (Clalit Health Services), între 20 decembrie 2020 și 1 februarie 2021. În acest interval, varianta britanică a noului coronavirus circula deja în țară, făcând aceste rezultate să devină încă și mai interesante.

Aproape 600.000 de persoane care au primit vaccinul anti-COVID-19 au fost "asociate" foarte riguros cu alte 600.000 care nu au fost imunizate și care prezentau caracteristici foarte asemănătoare prin prisma unor factori precum vârsta, sexul, comorbiditățile și locul de origine.

Comparând cele două grupuri, autorii cercetării au arătat că vaccinarea a redus cu 94% cazurile simptomatice de COVID-19, cu 92% cazurile grave ale bolii și cu 87% spitalizările. Aceste procente se referă la protecția obținută la cel puțin șapte zile după administrarea celei de-a doua doze.

Dar "un efect protector destul de consecvent a fost observat chiar și înainte de a doua doză", a precizat Noam Barda, unul dintre cei doi autori principali ai studiului, vorbind despre o eficacitate de 57% pentru cazurile de COVID-19 cu simptome și de 62% pentru cazurile grave.

De asemenea, vaccinul a avut o eficacitate de 72% în prevenirea deceselor de COVID-19 după prima doză, însă numărul mic al deceselor înregistrate în cadrul studiului a făcut ca acest procent să fie considerat mai puțin fiabil.

Eficacitatea a fost relativ constantă pentru toate grupele de vârstă, "inclusiv pentru persoanele cu vârste de peste 70 de ani", a precizat Ben Reis. În schimb, "avem indicii care ne arată că pentru persoanele care au multe boli (anterioare), vaccinul funcționează având o eficiență ușor mai scăzută".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău