Vaccinul Pfizer este eficient 95% și nu produce efecte adverse, arată studiile finale

  • 18 Noiembrie 2020 15:24
Vaccinul Pfizer este eficient 95% și nu produce efecte adverse, arată studiile finale

O analiză finală a studiului de fază 3 a vaccinului anti-COVID produs de Pfizer și BioNTech arată că acesta a fost 95% eficient în prevenirea infecțiilor, chiar și la adulții în vârstă, și nu a cauzat probleme serioase de siguranță, a declarat compania miercuri, potrivit CNN.

În cadrul studiilor au fost raportate 170 de cazuri de infecție cu coronavirus în rândul voluntarilor care au luat parte la teste. Dintre aceste cazuri, 162 de infecții au fost la persoane cărora li s-a administrat placebo sau vaccinuri cu soluție salină simplă, în timp ce opt cazuri au fost la participanții care au primit vaccinul propriu-zis. Acest lucru rezultă o eficacitate de 95%, susține companie americană Pfizer, notează DIGI24.ro

Datele inițiale arătau o eficiență de peste 90%. Ulterior, rușii au susținut că vaccinul Sputnik V este eficient în proporție de 92%, în timp ce producătorul Moderna a precizat că vaccinul produs este eficient 95%.

„Eficacitatea a fost constantă în funcție de vârstă, rasă și etnie. Eficacitatea observată la adulții cu vârsta peste 65 de ani a fost de peste 94%”, au declarat Pfizer și partenerul său german BioNTech într-o declarație comună.

„Au fost 10 cazuri severe de COVID-19 observate în proces, cu nouă dintre cazuri care au apărut în grupul placebo și unul în grupul vaccinat”, au mai precizat cele două companii.

Un grup independent a urmărit rezultatele și efectele secundare. „Până în prezent, Comitetul de monitorizare a datelor pentru studiu nu a raportat nicio problemă serioasă de siguranță legată de vaccin”.

Singurul „element advers” a fost oboseala, la 3,7% dintre pacienți.

Companiile au anunțat că vor solicita autorităților din SUA aprobarea de urgență a vaccinului zilele următoare. Datele vor fi transmise și altor agenții de reglementare din întreaga lume

„Protecția rapidă pe care o oferă acest vaccin - combinată cu profilul său de tolerabilitate la toate grupele de vârstă studiate până acum - ar trebui să contribuie la transformarea acestui vaccin într-un instrument important pentru abordarea pandemiei actuale”, a declarat dr. Ugur Sahin, CEO și cofondator al BioNTech.

Pe baza previziunilor actuale, companiile se așteaptă să producă la nivel global până la 50 de milioane de doze de vaccin în 2020 și până la 1,3 miliarde de doze în 2021.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău