Vaccinul Pfizer, eficace contra variantei indiene, însă cu o "eficiență ușor redusă" (Institutul Pasteur)

  • 29 Mai 2021 15:52
Vaccinul Pfizer, eficace contra variantei indiene, însă cu o

Vaccinul Pfizer produce anticorpi care sunt capabili să neutralizeze varianta indiană a noului coronavirus, însă cu o "eficiență ușor redusă", potrivit unui studiu realizat în laborator de cercetători de la Institutul Pasteur din Franța, relatează sâmbătă AFP.

La persoanele vaccinate cu două doze de vaccin Pfizer, anticorpii prezenți în serul lor sangvin sunt eficienți împotriva variantei britanice, dar ușor mai puțin eficace împotriva variantei indiene studiate, potrivit acestui studiu prezentat înainte de publicare pe site-ul BioRxiv.

În pofida "unei eficacități ușor reduse, potrivit testelor de laborator, vaccinul Pfizer este probabil protector", a dat asigurări Olivier Schwartz, coautor al studiului și director al unității de virologie și imunologie de la Institutul Pasteur din Paris.

Cercetătorii au testat, de asemenea, eficacitatea vaccinului AstraZeneca în cazul acestor variante, însă doar pe baza serului sangvin al persoanelor vaccinate cu o singură doză a vaccinului britanic, "neavând acces la eșantioane de la vaccinați cu două doze" la momentul studiului, a precizat Olivier Schwartz pentru AFP.

Acest vaccin a început să fie utilizat în Uniunea Europeană în februarie și o întârziere de 12 săptămâni între cele două doze a fost recomandată, a doua doză fiind injectată abia la sfârșitul lunii aprilie, la un număr redus de persoane ca urmare a restricționării utilizării sale la cei peste 55 de ani și a nemulțumirii cu care a fost primit de o parte a populației, notează AFP.

Rezultatele studiului, realizat în colaborare cu spitale universitare franceze, arată că o doză de vaccin AstraZeneca, vaccin eficient împotriva variantei britanice a coronavirusului, "funcționează foarte puțin împotriva variantelor indiene și sud-africane". Prin urmare, o doză unică din acest vaccin pare să fie "puțin sau deloc eficientă" împotriva variantei indiene, a subliniat cercetătorul.

Varianta indiană (B.1.617), detectată în India în octombrie 2020, s-a răspândit de atunci în numeroase alte țări, inclusiv în Regatul Unit.

Cele trei linii sau subgrupuri principale (B.1.617.1, B.1.617.2 și B.1.617.3) adăpostesc anumite mutații care își pot crește potențialul de a scăpa reacțiilor sistemului imunitar, fiind așadar capabile să reducă eficacitatea anticorpilor generați de vaccinuri sau a celor dobândiți în mod natural.

Cercetătorii au studiat în mod specific virusul B.1.617.2, care pare a fi mai transmisibil în comparație cu celelalte două variante și care a fost detectat recent în aproximativ zece țări.

"Demonstrăm că această variantă cu răspândire mai rapidă a dobândit rezistență parțială la anticorpi", a explicat Schwartz.

Spre exemplu, a continuat el, "serul (sangvin al) pacienților care au avut COVID-19, colectat până la 12 luni după simptome, precum și cel al persoanelor care au primit vaccinul Pfizer, continuă să fie neutralizante, însă acestea sunt de trei până la șase ori mai puțin puternice împotriva (variantei indiene) B .1.617.2 comparativ cu B.1.1.7" (varianta britanică).

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău