Vaccinul Moderna va fi distribuit în zilele următoare în toate centrele de vaccinare

  • 29 Noiembrie 2021 11:14
Vaccinul Moderna va fi distribuit în zilele următoare în toate centrele de vaccinare

Cele 50 400 de doze din primul lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna și donate Moldovei prin intermediul Platformei COVAX, vor ajunge în zilele ce urmează proporțional în toate centrele de vaccinare din țară, inclusiv în Găgăuzia și regiunea transnistreană. Informația a fost confirmată pentru IPN de epidemiologul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Veaceslav Guțu.

„Acum se lucrează la draftul dispoziției cu privire la distribuția vaccinului Moderna și sperăm că, maximum până la sfârșitul săptămânii, va fi livrat în toate centrele din țară, dar mai curând până marți-miercuri, săptămâna aceasta. Dozele vor fi distribuite echitabil în toate centrele de vaccinare din țară”, a precizat epidemiologul.

Dozele de vaccin au fost recepționate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică sâmbătă.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, recepționarea unui nou tip de vaccin împotriva COVID-19 e un sprijin real pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Autoritățile speră că noul vaccin Moderna va contribui la creșterea ratei de vaccinare, astfel încât să se formeze imunitate colectivă, care va permite stoparea răspândirii virusului Sars-Cov-2. Necesitatea urgentării vaccinării este determinată și de apariția noii tulpini Omicron, mult mai contagioasă și periculoasă decât precedentele, care a ajuns deja și în unele țări din Europa.

Vaccinul, produs de compania farmaceutică Moderna, utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2. În Republica Moldova, se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze la un interval de 28 de zile. Serul a fost aprobat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare în stare de urgență. Totodată, în urma studiilor clinice, acest vaccin a demonstrat o eficacitate de 94,1% pentru protecția împotriva COVID-19 după 14 zile de la administrarea primei doze.

Pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19 Spikevax, doritorii trebuie să se adreseze la medicul de familie sau la orice centru de vaccinare din țară. Fără programare, doar cu buletinul de identitate.

Campania de imunizare a fost lansată pe data de 2 martie curent. Până acum, 931 de mii de persoane au încheiat schema de vaccinare. Republica Moldova a fost prima țară din Europa care a primit doze de vaccin împotriva COVID-19 prin intermediul platformei COVAX. Anterior, prin același mecanism, au fost recepționate peste 535 de mii de doze de vaccin, dintre care  Astrazeneca – 108 mii de doze, Pfizer/BioNtech – 125 de mii de doze,  Janssen/ Johnson & Johnson – 302 de mii de doze.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău