Vaccinul de la Pfizer generează mai puțini anticorpi împotriva variantei indiene (The Lancet)

  • 04 Iunie 2021 12:45
Vaccinul de la Pfizer generează mai puțini anticorpi împotriva variantei indiene (The Lancet)

Nivelul anticorpilor din sânge capabili să neutralizeze variantă indiană a coronavirusului (B.1.617.2) este mai mic la persoanele vaccinate cu Pfizer, comparativ cu anticorpii generați împotriva altor variante, potrivit unui studiu publicat joi de revista The Lancet, relatează EFE.

Potrivit cercetătorilor de la Institutul Francis Crick și de la National Institute for Health Research (NIHR), ambele britanice, cantitatea acestor anticorpi descrește odată cu vârsta și cu trecerea timpului.

Concluziile lor arată că nivelul anticorpilor capabili să neutralizeze varianta B.1.617.2 (Delta) la persoanele care au completat schema cu Pfizer este de cinci ori mai mic față de varianta originală a coronavirusului, pe baza căreia sunt dezvoltate actualele vaccinuri.

Autorii cercetării notează că, cu o singură doză de Pfizer este "mai puțin probabil" să se dezvolte o cantitate la fel de mare de anticorpi împotriva variantei Delta (indiană) ca în cazul variantei Alpha (britanică), predominantă în Marea Britanie.

Din acest motiv ei au susținut necesitatea scurtării termenului de administrare între prima și a doua doză de Pfizer, care în Marea Britanie se injectează la interval de 12 săptămâni. Cercetătorii au studiat probe de sânge de la 250 de subiecți sănătoși vaccinați cu Pfizer și au testat capacitatea anticorpilor lor pentru a neutraliza diferite variante.

Nivelurile de anticorpi eficienți împotriva versiunii Delta a virusului descresc după ambele doze ale serului și, mai ales, după o singură doză de vaccin. După prima doză, 79% dintre cei vaccinați au niveluri semnificative de anticorpi capabili să neutralizeze virusul original descoperit la Wuhan (China).

Acest procent se reduce însă cu 50% în cazul variantei britanice (B.1.1.7), la 32% pentru cea indiană (B.1.617.2) și la 25% pentru cea sud-africană (B.1.351).

Nivelurile de anticorpi se reduc împotriva tuturor variantelor odată cu creșterea în vârstă, dar nu a fost semnalate diferențe semnificative în ce privește bărbații sau femeile, sau în funcție de indicele corporal.

"Cel mai important este să continuăm programul de vaccinare pentru a ține oamenii departe de spitale (...) iar acest lucru se obține prin inocularea mai rapidă a celei de-a doua doze de vaccin pentru a oferi o imunitate suficient de solidă împotriva noilor variante", a declarat cercetătoarea Emma Wall.

Guvernul britanic a informat că varianta indiană este deja predominantă în Marea Britanie, reprezentând 79% dintre noile cazuri detectate săptămâna trecută.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău