Vaccinul anti-COVID-19 și cel antigripal pot fi administrate în siguranță în același timp (studiu)

  • 01 Octombrie 2021 10:36
Vaccinul anti-COVID-19 și cel antigripal pot fi administrate în siguranță în același timp (studiu)

Oamenii pot primi în condiții sigure un vaccin COVID-19 și un vaccin antigripal în același timp, procedura neavând un impact negativ asupra răspunsului imun produs de oricare dintre cele două, a concluzionat un studiu britanic publicat joi, relatează Reuters, citat de AGERPRES.

Marea Britanie și alte țări din emisfera nordică se pregătesc pentru o iarnă grea și posibilitatea unei creșteri a numărului cazurilor de gripă în condițiile relaxării restricțiilor asociate COVID-19, inclusiv distanțarea fizică.

Vaccinurile cu doza de rapel (booster) pentru COVID-19 sunt administrate persoanelor vârstnice și celor vulnerabile și angajaților din sectorul sanitar în Marea Britanie, în timp ce premierul Boris Johnson a promis cel mai mare program de vaccinare antigripală din istorie în acest an.

Studiul, condus de Universitatea din Bristol, a constatat că reacțiile adverse raportate au fost în general ușoare până la moderate la testele efectuate cu trei vaccinuri antigripale și unul dintre vaccinurile anti-COVID-19 Pfizer sau AstraZeneca.

„Acesta este un pas cu adevărat pozitiv, care ar putea însemna mai puține programări pentru cei care au nevoie de ambele vaccinuri'', a declarat Rajeka Lazarus, consultant infecționist la Spitalele Universitare Bristol și Weston și investigator principal pentru studii asupra vaccinurilor COVID-19.

„Rezultatele acestui studiu au fost prezentate în cadrul Comitetului comun pentru vaccinare și imunizare (JCVI) pentru examinare și îi va ajuta pe factorii de decizie în planificarea viitorului acestor programe importante de vaccinare'', a adăugat cercetătoarea.

Vaccinurile au fost realizate în aceeași zi, în fiecare braț.

Participanților dintr-un grup li s-a administrat la o primă vizită un vaccin anti-COVID-19 și un vaccin antigripal, urmate de un placebo la a doua vizită. Celor din alt grup li s-a administrat un vaccin anti-COVID-19 și un placebo administrat în aceeași zi, urmate de un vaccin antigripal în a doua zi.

Studiul a constatat că 97% dintre participanți și-au exprimat dorința de a primi două vaccinuri în cadrul aceleiași vizite în viitor.

Studiul a implicat 679 de voluntari în 12 locații din Anglia și Țara Galilor, iar rezultatele finale urmează să fie publicate în jurnalul științific Lancet.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău