Vaccinul anti-COVID-19: O ''realizare'' de care trebuie să profite rapid întreaga omenire (directorul OMS)

  • 13 Noiembrie 2020 15:36
Vaccinul anti-COVID-19: O ''realizare'' de care trebuie să profite rapid întreaga omenire (directorul OMS)

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat vineri rapiditatea istorică cu care se desfășoară cursa pentru dezvoltarea vaccinurilor pentru combaterea noului coronavirus, dar a cerut ca toate ''realizările științifice'' să fie făcute în beneficiul tuturor țărilor, informează AFP, preluat de Agerpres.

''Nu există nicio îndoială că un vaccin va fi un instrument esențial pentru controlarea pandemiei și suntem încurajați de rezultatele preliminare ale testelor clinice publicate în această săptămână'' de Pfizer și BioNTech, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, la închiderea Adunării anuale a OMS.

La mai puțin de un an după ce biroul regional OMS din China a consemnat apariția acestei boli, la sfârșitul lunii decembrie, laboratoarele americane Pfizer și compania germană BioNTech au anunțat luni realizarea unui vaccin cu ''o eficiență de peste 90%'' împotriva COVID-19, potrivit rezultatelor preliminare al unui studiu clinic aflat încă în desfășurare.

''Niciodată în istorie, munca de cercetare în domeniul vaccinurilor nu a progresat atât de rapid'', a subliniat directorul general al OMS.

''Trebuie să dovedim aceeași grabă și același spirit de inovație pentru a ne asigura că toate țările beneficiază de această realizare științifică'', a adăugat acesta.

Pandemia de COVID-19 a provocat cel puțin 1,28 de milioane de decese și peste 52 de milioane de cazuri de infectare diagnosticate oficial de la debutul pandemiei, dintre care cel puțin 33,5 de milioane sunt în prezent considerate vindecate.

Numărul cazurilor diagnosticate nu reflectă cu toate acestea decât o parte din numărul real de contaminări. Anumite state testează doar cazurile grave, altele folosesc testele în primul rând pentru depistarea cazurilor, în timp ce numeroase țări sărace dispun de capacități de testare limitate.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat vineri că pandemia a demonstrat urgența implementării ''unui sistem mondial de partajare a agenților patogeni și a eșantioanelor clinice în scopul facilitării dezvoltării rapide'' a tratamentelor, vaccinurilor și a altor terapii, care ar fi astfel considerate ''bunuri publice mondiale''.

Directorul OMS a subliniat că un astfel de ''sistem nu se poate baza pe acorduri bilaterale, iar negocierea sa nu poate dura ani întregi''.

''Propunem o nouă abordare care ar include un depozit'' de agenți patogeni ''administrat de OMS într-o facilitate elvețiană securizată'', a mai propus acesta.

Directorul OMS a adăugat că partajarea agenților patogeni și a altor eșantioane clinice - demers pe care OMS l-ar putea facilita - se va face cu toate acestea pe bază de ''voluntariat'' și după anumite criterii care urmează a fi stabilite.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău