Vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca, eficace împotriva variantei britanice a coronavirusilui (studiu Oxford)

  • 05 Februarie 2021 17:33
Vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca, eficace împotriva variantei britanice a coronavirusilui (studiu Oxford)

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și de compania AstraZeneca are eficacitate similară împotriva variantei britanice a coronavirusului ca și împotriva variantelor aflate anterior în circulație, a anunțat vineri universitatea britanică, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Varianta identificată pentru prima dată în comitatul Kent, sudul Anglei, este mai contagioasă, ceea ce a determinat multe state să restricționeze călătoriile în Marea Britanie.

Simultan cu lockdown-ul impus luna trecută după un nou vârf al infectărilor provocat de această tulpină, Marea Britanie a început administrarea vaccinului de la AstraZeneca. Până în prezent, peste 10 milioane de oameni au primit o primă doză de vaccin, fie de la AstraZeneca, fie de la Pfizer.

Potrivit responsabililor, se crede că vaccinurile sunt eficiente împotriva variantelor aflate în circulație în țară.

'Datele din studiile noastre cu vaccinul ChAdOx1 în Regatul Unit arată că vaccinul nu protejează doar împotriva virusului pandemic originar, ci protejează și împotriva noii variante B.1.1.7, care a provocat o creștere a incidenței bolii de la sfârșitul lui 2020 în Marea Britanie', a afirmat Andrew Pollard, investigatorul șef al studiului realizat de Oxford.

La rândul său, Sarah Gilbert, unul din cercetătorii care au dezvoltat vaccinul, a subliniat că, deși acesta are eficacitate contra variantei britanice, el ar trebui adaptat pentru o viitoare tulpină.

'Lucrăm cu AstraZeneca pentru a optimiza procesul cerut de o modificare de tulpină dacă va deveni necesar', a adăugat ea.

Rezultatele, publicate în forma pre-print și care nu au fost încă supuse procedurii de peer-review, prezintă și o analiză recentă ce arată că vaccinarea provoacă o reducere a perioadei de incubație și a încărcăturii virale, ceea ce se poate traduce într-o scădere a transmiterii bolii, mai spune Universitatea Oxford.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău