Vaccinul anti-COVID nu poate schimba structura ADN-ului

  • 04 Iunie 2021 17:46
Vaccinul anti-COVID nu poate schimba structura ADN-ului

Poate vaccinul anti-COVID schimba structura ADN-ului? E un mit, „un fals gras”, fără suport științific! Niciun vaccin nu conține ADN și nici nu va influența asupra ADN-ului. A precizat președinta Comitetului național de experți în imunizare, Ninel Revenco, la un eveniment organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și UNICEF Moldova, unde a dezbătut mai multe mituri legate de vaccinarea împotriva COVID-19, transmite IPN.

Întrebată despre influența vaccinului anti-COVID asupra fertilității, Ninel Revenco a răspuns că și acesta e un fals, o dezinformare care afectează mersul vaccinării în rândul tinerilor. Potrivit ei, din contra, infecția COVID influențează extrem de negativ asupra femeilor tinere, a celor însărcinate, dar și asupra bărbaților, influențându-le fertilitatea. „Să vă protejați să nu faceți maladia pentru ca maladia COVID în sine are nu doar efecte imediate, dar și efecte în timp. Sunt deja informații că maladia la distanță induce mai multe probleme, inclusiv din partea organelor de reproducere”, a atenționat specialista.

Cu referire la faptul că AstraZeneca ar putea condiționa formarea cheagurile de sânge, Ninel Revenco a menționat că oricare tip de vaccin are și efecte adverse posibile, care se găsesc în prospectul producătorului. Și în cazul vaccinurilor anti-COVID se regăsesc efecte post- vaccinare frecvente, rare sau grave. Cât ține de AstraZeneca, toate studiile efectuate și experiența pe viu nu au găsit nicio cauzalitate între vaccin și apariția efectelor trombotice.

Ninel Revenco a adăugat că oricare tip de vaccin are cel mai frecvent reacții ca dureri de cap, temperatură ridicată, durere în mușchi sau articulații. Specialista a îndemnat acele persoanele care după vaccinare vor avea o durere de cap persistentă, de durată, insuportabilă și care nu cedează la administrarea preparatelor, imediat să meargă la consultul specialistului sau la medicul de familie. „Cele care primesc preparate anti-coagulante până la vaccinare, urmează mai departe tratamentul. Niciun studiu nu a demonstrat că trebuie înainte sau după vaccinare să indicăm preparate ce țin de coagularea sângelui”, a precizat Ninel Revenco.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău