Vaccinarea trenează în Ucraina, Kievul denunță o "isterie anti-vaccin"

  • 09 Martie 2021 18:28
Vaccinarea trenează în Ucraina, Kievul denunță o

Ministrul sănătății al Ucrainei a denunțat marți o "isterie anti-vaccin" în țara sa, deplângând încetineala procesului de vaccinare împotriva COVID-19 și îndemnând personalul din sistemul sanitar să se vaccineze, informează AFP.

Ucraina și-a început campania de imunizare pe 24 februarie, în urma majorității țărilor europene, și a imunizat până acum în jur de 19.000 de persoane, în special personal medical și militari.

"Nu sunt mulțumit de aceste cifre", în condițiile în care "se prevedea ca până la sfârșitul săptămânii să ajungem la 10.000 de vaccinări pe zi și să majorăm această cifră", a declarat ministrul Maksym Stepanov în timpul unei conferințe de presă. "Îndemn personalul medical să nu tărăgăneze cu vaccinarea și să se protejeze", a mai spus el, văzând în aceasta "o problemă de securitate națională".

De asemenea, el a denunțat "o campanie anti-vaccin" ce constă în difuzarea de "informații false" cu privire la singurul ser disponibil în Ucraina, Covishield, care este vaccinul companiei farmaceutice anglo-suedeze AstraZeneca produs în India și din care Ucraina a achiziționat 500.000 de doze.

Potrivit lui Stepanov, informațiile care denigrează Covishield ar putea fi comandate de susținători ai vaccinurilor rusești, interzise în Ucraina, pentru că Federația Rusă a anexat Crimeea în 2014 și este considerată susținătoarea unui conflict separatist în estul ucrainean.

"Printre posibilii comanditari ai acestei isterii anti-vaccin există oameni care vor ca Ucraina să nu folosească vaccinuri produse de principalii fabricanți mondiali (...), ci doar vaccinul fabricat de țara-agresor", a spus ministrul.

Covishield a fost criticat în special pe rețelele sociale din Ucraina, pentru că este produs în India și nu în Occident.

Ucraina, una dintre țările cele mai sărace din Europa, se confruntă în ultimele săptămâni cu o creștere puternică a numărului de contaminări cu noul tip de coronavirus. Până la ora actuală, această țară a înregistrat peste 1,4 milioane de infectări și peste 27.000 de decese de COVID-19, la o populație de circa 40 de milioane de locuitori.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,06 m/s
Mon
14
Tue
17
Wed
17
Thu
16
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău