Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată și la persoanele de peste 60 de ani (oficial EMA)

  • 13 Iunie 14:08
Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată și la persoanele de peste 60 de ani (oficial EMA)

Țările ar trebui să evite de asemenea administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca la persoanele de peste 60 de ani, a declarat duminică Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), pe fondul temerilor legate de apariția unor cazuri rare de tromboze și în condițiile în care tot mai multe vaccinuri devin disponibile în lupta împotriva noului coronavirus, relatează Reuters.

Agenția Europeană pentru Medicamente consideră serul de la AstraZeneca sigur pentru toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, mai multe state membre ale Uniunii Europene au stopat administrarea vaccinului pentru persoanele sub o anumită vârstă, de obicei cuprinsă între 50 și 65 de ani, limitând utilizarea sa la populația mai în vârstă, din cauza apariției unor cazuri rare, însă grave, de cheaguri de sânge, în special la populația mai tânără.

"În contextul unei pandemii, poziția noastră a fost și este că raportul risc-beneficiu rămâne favorabil pentru toate grupele de vârstă", a declarat Marco Cavaleri pentru ziarul italian La Stampa.

Cu toate acestea, pe măsură ce numărul de cazuri de COVID-19 scade și, ținând cont că populația mai tânără este mai puțin expusă la riscurile legate de COVID-19, Cavaleri a spus că ar fi mai indicată utilizarea la această grupă de vârstă a vaccinurilor pe bază de ARN messenger, precum Moderna și Pfizer/BioNTech.

Întrebat dacă autoritățile sanitare ar trebui să evite administrarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, Cavaleri a răspuns: "Da, multe țări, precum Franța și Germania, se gândesc la asta în condițiile unei mai mari disponibilități a vaccinurilor pe bază de tehnologie ARN messenger".

Guvernul italian a anunțat vineri că va limita utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, după ce un adolescent care a fost vaccinat cu acest ser a murit după ce a dezvoltat de o formă rară de cheaguri de sânge.

La fel ca multe alte țări europene, Italia a stopat temporar în martie inoculările cu AstraZeneca din cauza îngrijorărilor legate de apariția unor cazuri rare de tromboze.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
32,24
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:2,57 m/s
Tue
23
Wed
24
Thu
27
Fri
25
Sat
23

Curs oficial BNM 02 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2731 -0.0101
USD 17.8788 -0.0446
RON 4.3236 -0.0006
UAH 0.6664 -0.0004
RUB 0.2451 0.0001
Arhivă Radio Chișinău