Vaccinarea adolescenților cu vârste între 12 și 15 ani a început în Statele Unite

  • 13 Mai 2021 19:04
Vaccinarea adolescenților cu vârste între 12 și 15 ani a început în Statele Unite

Vaccinarea împotriva COVID-19 a adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani a demarat joi pe tot teritoriul Satelor Unite după extinderea, la începutul săptămânii, a autorizării vaccinului Pfizer/BioNTech și pentru această tranșă de vârstă, care cuprinde 17 milioane de persoane în SUA, informează AFP.

''Este un nou salt uriaș în lupta noastră împotriva pandemiei'', a declarat miercuri președintele american Joe Biden, încurajându-și părinții să-și vaccineze copiii.

''Vaccinul pentru copiii de 12 până la 15 ani este sigur, eficace, practic, rapid și gratuit'', a subliniat acesta, adăugând că 15.000 de farmacii de pe teritoriul țării vor fi pregătite începând de joi pentru administrarea dozelor.

Agenția Americană pentru Medicamente (FDA) a autorizat luni vaccinarea adolescenților după ce a studiat datele testelor clinice realizate pe circa 2.000 de tineri.

Anumite localități au început încă de marți să vaccineze adolescenți, dar cea mai mare parte a așteptat unda verde din partea Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică din țară, care a venit miercuri seară.

Vaccinul administrat grupei de vârstă 12-15 ani este același ca și în cazul adulților, inclusiv în ceea ce privește dozajul, iar mulți vor putea așadar să se vaccineze în aceleași locuri deja amenajate.

Provocarea este însă de a-i convinge: printre părinții care au copii de această vârstă, aproape un sfert au declarat că nu-i vor vaccina și doar trei din 10 au spus că vor să-și vaccineze copiii cât de curând posibil, potrivit unui sondaj realizat la jumătatea lunii aprilie de Kaiser Family Foundation.

Pentru a-i încuraja, autoritățile vor să facă vaccinarea disponibilă și în alte locuri, în spații mult mai practice sau în cabinetele pediatrilor, pe care familiile îi cunosc și au încredere.

''Facem demersuri ca adolescenții să poată fi de asemenea vaccinați în școlile lor'', a declarat joi Rochelle Walensky, directoarea CDC.

Adolescenții dezvoltă în general forme mai puțin grave de COVID-19 în comparație cu adulții, iar vaccinarea acestora nu a fost o prioritate până în prezent. Cu toate acestea, nu sunt la adăpost de contractarea infecției și pot așadar participa la transmiterea virusului în rândul populației. Imunizarea acestora va contribui la încetinirea ritmului epidemiei.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău