Vaccin gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin

  • 19 Decembrie 2016 14:48
Vaccin gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin

Aproximativ 15 mii de fetițe, cu vârsta de zece ani, vor fi vaccinate gratuit împotriva virusului papiloma uman (HPV), pe parcursul anilor 2017-2018, care va permite prevenirea cancerului de col uterin.

Republica Moldova va primi, pentru doi ani, câte un lot gratuit de vaccinuri împotriva virusului (HPV). Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI) a acceptat cererea depusă în acest sens de Ministerul Sănătății, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, cursul de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de șase luni. Vaccinarea protejează în mod sigur de infectarea cu virusul papiloma uman (HPV), responsabil de provocarea cancerului de col uterin, care este o problemă majoră de sănătate atât în Moldova, cât și la nivel mondial.

Vaccinul dat este utilizat în 67 de țări, inclusiv 28 de state din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Conform cererii înaintate la GAVI, deja în 2019-2025, statul va achiziționa acest vaccin la un preț redus, prin intermediul UNICEF. 

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de infecții cu tulpini ale virusului HPV. Acesta determină apariția negilor genitali și anomalii celulare la nivelul colului uterin. Virusul se poate transmite pe cale sexuală și afectează numai persoanele de sex feminin, bărbații fiind doar purtători. Această maladie nu prezintă inițial simptome caracteristice. Cel mai frecvent boala este depistată într-un stadiu avansat.

În anul 2015, în Republica Moldova au fost înregistrate 3914 femei cu cancer de col uterin, fiind depistate 290 de cazuri noi. Anul trecut, 149 de femei au decedat din cauza acestei maladii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău