Va fi sau nu învestit Guvernul Gaburici?

  • 18 Februarie 2015 14:11
Va fi sau nu învestit Guvernul Gaburici?

Deputații se întrunesc astăzi în Plenul Parlamentului pentru a decide în privința învestirii guvernului, după se săptămâna trecută au eșuat în a vota un cabinet propus de premierul în exercițiu Iurie Leancă.

Aceasta va fi a două tenativă de formare a guvernului, după ce săptămâna trecută legislativul a respins candidatura actualului premier în exercițiu Iurie Leancă. 

Chiril Gaburici este candidatul susținut de coaliția minoritară ”Alianța pentru Moldova Europeană”, formată din 42 de deputați, în timp ce pentru învestirea guvernului sunt necesare cel puțin 51 de voturi. Programul de guvernare este, practic, identic cu cel propus săptămâna trecută de premierul în exercițiu Iurie Leancă.

Programul de activitate al Guvernului propune mai multe măsuri în vederea combaterii corupției. De asemenea, el prevede creșterea bunăstării, siguranței și calității vieții cetățenilor.  În domeniul politicii externe, programul propune implementarea cu succes a agendei de asociere, având drept scop obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Totodată, acesta se referă și la dezvoltarea relațiilor cu statele CSI.

Lista de membri ai guvernului a suferit o singură modificare – la Ministerul Justiției, unde ar putea rămâne în funcție actualul ministru în exercițiu, Oleg Efrim.

Partidul Liberal a anunțat că nu va vota guvernul din moment ce nu a fost constituită o majoritate parlamentară din care să facă parte. Iar liderul comuniștilor Vladimir Voronin a evitat să spună tranșant dacă PCRM va vota sau nu noul guvern.

Parlamentul este obligat să voteze guvernul până la 9 martie, în caz contrar el ar urma să fie dizolvat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău