Va fi restricționat importul de grâu, porumb și floarea-soarelui din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova

  • 02 Iulie 20:47
Va fi restricționat importul de grâu, porumb și floarea-soarelui din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova

Republica Moldova va restricționa importul de grâu, porumb și floarea-soarelui din Ucraina. Ministerul Agriculturii a făcut modificări la un proiect de lege, care oferă pârghii în acest sens, iar documentul urmează să fie aprobat de Parlament. Noile prevederi au fost discutate astăzi cu reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, care au cerut, săptămâna trecută, restricții la importurile din țara vecină.

După liberalizarea importulul de grâu, porumb și floarea-soarelui din Ucraina, prețul cerealor din Republica Moldova a scăzut aproape în jumătate. E unul dintre argumentele fermierilor care au cerut impunerea, de urgență, a unor noi restricții pentru importul cerealelor din țara vecină, transmite TVR Moldova.

Alexandru Bădărău, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, prezent la eveniment, a precizat că în Ucraina, la moment, grâul se achiziționează de la aproximativ un leu 80. 

Deci, un preț concurențial foarte mic, cum se spune în termeni, concurență neloială, având în vedere că agricultorii din Republica Moldova, având imputuri de aproape două ori mai scumpi decât în Ucraina, o să dea faliment la sigur”, a spus Alexandru Bădărău.

După ședința cu agricultorii, ministrul Vladimir Bolea a promis că problema importului de cereale și oleaginoase ieftine din Ucraina va fi rezolvată imediat după ce Parlamentul va aproba noile modificări legislative.

S-a făcut un proiect de lege, în baza căruia, votat de Parlament, se va instaura un regim de licențiere până în data de 31 decembrie, anul curent. Și între timp, o să modificăm legea ca să permită Ministerului Agriculturii ca să poată face astfel de intervenții, de fiecare dată când există probleme, necesități”, a spus Vladimir Bolea.

Fermierii se plâng că din cauza diferenței de preț la cereale, au înregistrat, anul trecut, pierderi de peste două miliarde de lei. Măsura de control prin licențierea cerealelor ucrainene a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență, care s-a încheiat în 31 decembrie 2023. Mecanismul a fost aprobat în vederea stabilizării prețurilor pe piața locală și protejarea producătorului autohton. Ulterior, deciziile au fost prelungite în ianuarie și aprilie. Conform legislației, o a treia extindere nu e posibilă. Pe 26 iunie, însă, Comisia specială care elibera actele permisive pentru importul de grâu, porumb și floarea-soarelui și-a încheiat activitatea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:4,63 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
25
Mon
27
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău