Va fi creată o hartă interactivă cu finanțările realizate de România către R.Moldova. Prioritățile DRRM din cadrul Guvernului de la București, prezentate de Ana Guțu

  • 23 Iunie 2020 16:08
Va fi creată o hartă interactivă cu finanțările realizate de România către R.Moldova. Prioritățile DRRM din cadrul Guvernului de la București, prezentate de Ana Guțu

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) își propune crearea unei hărți interactive cu finanțările realizate de România către Republica Moldova din 1991, document care să poată fi accesat online și care să fie disponibil, cel mai probabil, la finalul acestui an, informează Agerpres.

Anunțul a fost făcut marți de către secretarul de stat al DRRM, Ana Guțu, într-o conferință de presă la finalul primului Comitet interministerial organizat la nivelul Departamentului.

"În sesiunea de astăzi a Comitetului interministerial am prezentat proiectul DRRM și anume Harta interactivă și biblioteca electronică, care va cartografia toate finanțările realizate de România către Republica Moldova, atât pe filiera cooperării administrației publice centrale, cât și pe filiera cooperării descentralizate. Mă refer la acele acorduri de cooperare și de înfrățire care există la ora actuală între primăriile din România și primăriile din Republica Moldova. De altfel, DRRM își propune să intermedieze acest proces de încheiere a acordurilor de cooperare și de înfrățire între primăriile din România și primăriile din Republica Moldova", a punctat secretarul de stat.

Ea a adăugat că harta interactivă ar putea fi lansată către finalul anului 2020 și fiecare utilizator va putea accesa această hartă pe site-ul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova "și se va putea informa care a fost ajutorul sau finanțarea României către Republica Moldova de la 1991 încoace".

Potrivit secretarului de stat, harta va prezenta cooperarea descentralizată a celor două țări, cooperarea la nivelul administrației publice centrale și, de asemenea, "va cartografia toate proiectele care au fost susținute de fostul Departament pentru Românii de Pretutindeni, de fostul Minister pentru Românii de Pretutindeni și actualmente de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova".

În ceea ce privește activitatea DRRM, ea a subliniat că este vorba de finanțare a unor proiecte dezvoltate de ONG-uri, instituții educaționale, instituții media.

Guțu a amintit că departamentul a fost fondat la jumătatea lunii februarie, anul acesta, prin Hotărâre de Guvern, iar misiunea lui este de a "promova politica de cooperare strategică între România și Republica Moldova pe filiera comunității de limbă română, istorie, tradiții, spiritualitate culte".

Secretarul de stat a subliniat că printre prioritățile departamentului în 2020 se numără "susținerea instituțiilor media de limbă română din Republica Moldova, pentru a combate propaganda rusă și efectele ei, mai ales pe timp de pandemie COVID-19".

La acest obiectiv se adaugă susținerea proiectelor în sprijinul mobilităților academice, la nivelul de instituții educaționale preuniversitare, dar și la nivel de organizații neguvernamentale, asociații care își propun diferite colaborări transfrontaliere pe subiecte ce vizează atât identitatea românească, tradițiile românești, cultura română, dar și tot ceea ce ține de funcționarea corectă a instituțiilor democratice, europenizarea Republicii Moldova prin implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău