Va ajunge sau nu portul Giurgiuleşti la ruşi (Mold-street)

  • 13 Decembrie 2019 13:00
Va ajunge sau nu portul Giurgiuleşti la ruşi (Mold-street)

De ceva timp, tot mai mult se vehiculează că Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) ar putea ajunge sub controlul unor investitori din Rusia. O serie de evenimente, care au avut loc în acest an, denotă că acest lucru devine tot mai real, scrie Mold-street.com.

Or actualul investitor general și operator al portului, compania Danube Logistics SRL, se confruntă cu grave probleme şi este în căutare de investitori sau parteneri, anunţa încă câteva luni în urmă preşedintele Igor Dodon, notează sursa citată. Tot Dodon susţinea că portul ar putea ajunge pe mâinile unui investitor rus.

Soluţia: modificarea Acordului de investiţii

Pentru înlocuirea actualului investitor cu altul, ar fi însă nevoie de acordul Guvernului şi, mai ales, a Parlamentului Republicii Moldova. Or ar fi necesară şi o modificare a Legii pentru aprobarea Acordului de investiţii «Cu privire la Portul Internaţional Liber "Giurgiuleşti"» dintre Guvernul Republicii Moldova şi "Azpetrol" - S.R.L., "Azertrans" - S.R.L., "Azpetrol Refinery" - S.R.L.”, ratificat de Parlament la începutul anului 2005.

Şi în acest sens sunt întreprinşi paşi concreţi atât de Danube Logistics, cât şi de autorităţi. În primul rând, conducerea Danube Logistics (fosta Azertrans – parte a Acordului) s-a adresat preşedintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu solicitarea ca legislativul să examineze posibilitatea de a revizui Acordul de investiţii în PILG.

Motivul invocat este faptul că Danube Logistics nu ar mai avea nicio legătură cu celelalte două companii care sunt părți a Acordului de investiţii – Bemol Retail (fosta Azpetrol) şi Bemol Refinery (Azpetrol Refinery).

În plus managerul solicită, în scrisoarea adresată şefei legislativului, ca Parlamentul să ofere şi o interpretare a anumitor prevederi din Legea pentru aprobarea Acordului de investiţii din 2005.

E vorba de interpretarea dacă subvenţiile acordate de Guvern, prin scutirea de la plata TVA la importul de produse petroliere de către Bemol Retail, sunt destinate doar pentru dezvoltarea reţelei de benzinării sau şi pentru a finanţa investiţiile în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti ce urmau a fi efectuate de Danube Logistics şi Bemol Refinery.

La fel, şeful operatorului PILG solicită să fie specificate angajamentele investiţionale ale Danube Logistics, Bemol Retail şi Bemol Refinery în conformitate cu art.6, 7 şi 8 din Legea pentru aprobarea Acordului de investiţii.

În cazul în care Parlamentul va accepta să ofere o interpretare a Acordului de investiţii, Republica Moldova riscă să devină parte într-un proces internaţional. Prevederea din art 14 pct.1 al Acordului nu lasă loc de interpretări şi specifică clar: „Prezentul Acord (inclusiv clauzele de arbitraj) vor fi guvernate şi interpretate în conformitate cu dreptul material englez, cu excepţia normelor şi principiilor dreptului englez care (i) exclud examinarea tranzacţiilor cu participarea statelor suverane sau le acordă o forţă juridică prezumtivă sau (ii) necesită aplicarea prevederilor altei legislaţii în privinţa prezentului Acord”.

Astfel, dacă Parlamentul va interveni între părţile care se judecă, Republica Moldova va deveni automat şi ea parte în proces.

Mişcări tectonice la Giurgiuleşti

Solicitarea a fost făcută la începutul lunii iulie 2019, dar până la demisia Guvernului condus de Maia Sandu lucrurile au bătut pasul pe loc, deoarece modificările nu pot fi efectuate fără acordul Executivului.

După venirea noului Guvern, însă, au început mişcările. Astfel, Danube Logistics a semnat un contract de transmitere în arendă a unei părţi din teritoriul PILG firmei Danube Oil Company, ce face parte din grupul Trans Oil, controlat de Vaja Jhashi. Această decizie ar contravine prevederilor din Acordul de investiţii (art.13).

Citiți integral materialul pe Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
1,84 °C
ceață
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Wed
5 °C
Thu
4 °C
Fri
3 °C
Sat
7 °C
Sun
8 °C

Curs oficial BNM 28 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4865 -0.0797
USD 17.6756 -0.0547
RON 4.0761 -0.0176
UAH 0.7201 -0.0059
RUB 0.2823 -0.0047
Arhivă Radio Chișinău