UTM a participat la Conferința Științifică Internațională „CIBv – Civil Engineering and Building Services 2022”
-
10 Noiembrie 2022 15:46
În perioada 2-5 noiembrie 2022, patru cadre didactice din cadrul Departamentului Inginerie Civilă și Geodezie, Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, Universitatea Tehnică a Moldovei au participat la cea de-a 17-a ediție a International Scientific Conference „CIBv – Civil Engineering and Building Services 2022”, organizată de Facultatea Construcții, Universitatea Transilvania din Brașov.
CIBv2022 a reunit cadre didactice universitare, cercetători, doctoranzi, specialiști din România, China, SUA, Malta, Croația, Serbia, Armenia și alte țări, care și-au prezentat rezultatele cercetărilor, se arată în comunicat.
În deschiderea conferinței, lect. univ., dr. ing. Ion CREȚU, șef program de studii „Construcții industriale și civile”, a rostit un mesaj de salut din partea UTM, iar în secțiunea plenară a prezentat rezultatele cercetării privind „Crearea unui algoritm de calcul pentru proiectarea pilonilor ancorați”, elaborată în echipă cu conf. univ., dr. Anatolie TARANENCO, conf. univ., dr. Viorica ȚIBICHI și asist. univ. Daniela DIGORI. Algoritmizarea include realizarea unor etape generalizate de procedee succesive în calculul pilonilor ancorați. La baza formulării algoritmului a stat proiectarea unui pilon cu o înălțime de circa 100m realizat din oțel, ancorat cu 51 de toroane. În literatura de specialitate și actele normative din domeniu nu este stipulat expres un algoritm de calcul, iar această cercetare va facilita proiectarea pilonilor ancorați de către specialiștii din domeniu.
Lect. univ., drd. ing. Evgheni CUTIA a prezentat rezultatele cercetării pe tema „Analiza hazardului seismic al Republicii Moldova”, în cadrul căreia s-a analizat hazardul seismic al teritoriului Republicii Moldova. Rezultatele cercetării au fost prezentate în formă de hartă a hazardului seismic cu valori de vârf a accelerației terenului. Această hartă poate fi adoptată ca parametru național pentru aplicarea standardului european de proiectare a clădirilor rezistente la cutremur EUROCODE 8. La fel, harta poate ajuta autoritățile locale în evaluarea riscului și vulnerabilității seismice a teritoriului Republicii Moldova, ceea ce reprezintă un instrument inovativ și ar sprijini autoritățile locale în planificarea urbană și dezvoltarea planului de acțiuni a protecției populației în caz de un eventual cutremur.
Lect. univ., drd. ing. Vadim ȚURCAN a descris în comunicarea „Foaia de parcurs a Eurocodurilor în Republica Moldova” situația curentă cu privire la adoptarea și implementarea Eurocodurilor în Republica Moldova, specificând aspecte privind fiabilitatea construcțiilor și calibrarea coeficienților parțiali de siguranță pentru proiectarea structurilor civile prin prisma trecerii de la normativele de construcții moldovenești la normativele europene de construcții Eurocod, precum și încărcările provenite de la acțiuni climaterice, în speță de la încărcarea zăpezii și presiunea vântului asupra construcțiilor.
Lect. univ., dr. ing. Mihail STAȘCOV a abordat tema „Evaluarea forțelor seismice conform Eurocod 8 și SNiP II-7-81. Analiză comparativă”. Lucrarea include analiza unei structuri de cadru din beton, supusă acțiunii seismice și un calcul efectuat conform normativului actual de proiectare SNiP II-7-81 și Eurocod 8 pentru compararea cantitativă a valorilor forțelor seismice și evaluarea calitativă a factorilor care influențează aceste forțe.
Echipa UTM exprimă sincere mulțumiri organizatorilor UTB pentru invitația de a participa la această conferință, în deosebi domnului decan al Facultății de Construcții, prof., dr. ing. Ioan TUNS, și domnului prodecan, conf., dr. ing. Dorin RADU.