Utilizarea cerealelor recent recoltate în hrana porcilor poate provoca infestarea cu pestă porcină

  • 16 August 18:17
Utilizarea cerealelor recent recoltate în hrana porcilor poate provoca infestarea cu pestă porcină

Utilizarea cerealelor recent recoltate și a ierbii proaspăt cosite  în hrana porcilor poate duce la infestarea cu pestă porcină. „Cerealele trebuie să fie depozitate pe o perioadă de cel puțin 30-60 de zile din momentul recoltării, după care să fie utilizate în hrana porcilor. Imediat ce proprietarul observă că animalele manifestă un comportament neadecvat, bolnăvicios, să notifice medicul veterinar pentru că astfel să poate lua măsurile de rigoare, cazul poate fi documentat”, a precizat pentru IPN Alexandr Manciu, director general adjunct pe probleme sanitar-veterinare în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Proprietarii porcilor bolnavi pot primi din partea statului compensarea totală. Statul rambursează proprietarului de animale banii cu condiția ca acești porci sunt identificați.

Recent pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două focare de pestă porcină africană. Este vorba de mistreți în arealul satului Bulboaca, raionul Anenii Noi. Și porci crescuți într-o gospodărie din satul Ciutulești, raionul Florești.

„Au fost instituite măsuri de carantină pe o perioadă de 45 de zile. La momentul de față are loc recensământul populației de porci atât din zona de protecție, cât și din zonele de supraveghere. Și în continuare sunt aplicate măsurile stabilite pentru a elucida nemijlocit potențială sursa infecției”, a precizat Alexandr Manciu.

Republica Moldova are un program național de monitorizare și combaterea pestei porcine africane. Programul prevede, pe lângă monitorizarea activă și pasivă a pestei porcine africane, și campania de informare a populației.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,53
Câțiva nori
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Fri
20
Sat
23
Sun
16
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău